BASISTA PEKINŠKE PATKE PREMINUO: Bora Oslovčan umro u 57. godini
Foto: Printscreen

TUŽNO

BASISTA PEKINŠKE PATKE PREMINUO: Bora Oslovčan umro u 57. godini

Pop kultura -

Basista Pekinške patke Borislav Oslovčan preminuo je u 57. godini života u Novom Sadu.

Sa novosadskim pank bendom odsvirao je sve pesme koju Pekinšku patku čine kultnim sastavom. Njegov bas davao je jačinu progresivnim pesmama kao što su "Biti ružan, pametan i mlad", "Bolje da nosim kratku kosu", "Poderimo rok", "Bela šljiva" u kojoj osim što među prvima eksplicitno pominju reč seks, jasno poručuju i "Ma ko ih šljivi mi sviramo pank".

Rođen je 21. oktobra 1960. godine u Novom Sadu.

Pre nego što se 1979. godine pridružio Čonti (Nebojša Čonkić) i Sreletu (Sreten Kovačević), Bora je svirao u Gomili G. Ako je Pekinška patka u svojoj muzici nosila crtu bunta i onoga što bi danas nazvali "brzinom", onda je i Borin bas to podizao na novi nivo. Sa tim se slaže i osnivač benda Sreten Kovačević kojikaže da je Bo Pestilance, kako su ga još zvali, bio jedan od elemenata koji je uticao da Pekinška patka bude ono što jeste.

A post shared by YU Scena (@yu.scena) on

Ljudi bliski njemu kažu da je bio nemirnog duha. Kada su došle devedesete i sankcije, Bora je postao kuvar i tu počinju njegova putovanja. Najpre je radio na Mikonosu u Grčkoj, u nekoliko navrata je boravio u Rusiji. Poslednje radno mesto bila mu je Malta, odakle se u Novi Sad vratio narušenog zdravlja.

Nakon raspada grupe sa Pekinškom patkom svirao je još jedanput, 2008. godine na Egzit festivalu kada su obeležene i tri decenije od njenog formiranja.

Kremacija će se održati u petak u 12 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu. Borislav Oslovčan biće ispraćen pesmom Pekinške patke "Biti ružan, pametan i mlad".

Kurir.rs/021, Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track