SERGEJ TRIFUNOVIĆ O ODLUCI VLADE DA DOTIRA STRANI FILM: Fajns je mlad, zato mu je država dala pare
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

Ironija

SERGEJ TRIFUNOVIĆ O ODLUCI VLADE DA DOTIRA STRANI FILM: Fajns je mlad, zato mu je država dala pare

Pop kultura -

Dobro je što su izdvojena 62 miliona dinara za snimanje jednog značajnog srpskog projekta čija radnja se dešava u Parizu, kaže Sergej

Odluka Vlade Srbije da iz budžetskih rezervi izdvoji 62 miliona dinara za snimanje filma „Bela vrana“ u režiji britanskog glumca Rejfa Fajnsa podigla je prašinu među filmadžijama.

Njegove ovdašnje kolege su podeljene u kritici, neki smatraju da je to sraman čin države jer se ne izdvajaju sredstva za naše slavne reditelje ili pak debitante, dok drugi vide to kao priliku da se „otvore kapije i za naše filmske stvaraoce“.

Glumac Sergej Trifunović, koji glumi u debitantskom film „Volja sinovljeva“ čije se snimanje odlaže zbog nedostatka finansija, bio je krajnje sarkastičan komentarišući odluku Vlade s premijerkom Anom Brnabić na čelu.

Diskretna odluka

- Meni je drago što je država Srbija prepoznala talenat mladog srpskog reditelja i scenariste Fajnsa i odvojila konačno znatnija sredstva od 62 miliona dinara za snimanje jednog srpskog filma - rekao je Sergej aludirajući na to što je Rejf Fajns nedavno dobio srpski pasoš, dok neki na njega čekaju godinama.

Vlasnik producentske kuće „Testament films“ i glumac Svetozar Cvetković nada se da će ovakva odluka doneti više sredstava i za naše reditelje u budućnosti.

- Diskreciono pravo dugo nije korišćeno kod nas, a zakonski je zagarantovano. Mnogi naši reditelji imaju svetsku reputaciju poput Fajnsa i ovim bi mogli taman da srede pitanje konkursa, jer nije u redu da se u isti koš stavljaju reditelji sa zrelim stažom i debitanti. Trebalo bi da se ovakva sredstva odvoje i za naše eminentne filmske stvaraoce i da im se pokuca na vrata, te ponudi stvaranje filma. Ko zna, možda se ovom odlukom ta kapija otvori, pa i svima pruži ovu priliku u budućnosti - optimističan je Cvetković.

Razlog za finansiranje „Bele vrane“ je taj što će se snimanje odvijati i u Srbiji - pored prvobitnih lokacija Pariza i Sankt Peterburga. Novac će biti prebačen Filmskom centru Srbije, koji će na taj način pomoći britanskoj kompaniji „BBC films“ u ekranizaciji biografske drame o ruskom baletskom igraču Rudolfu Nurejevu.

Doneće milione

Vlada je procenila da je ovaj projekat za Srbiju važan jer osigurava marketinški i materijalni udeo, pošto je Fajns doneo višemilionske investicije.

Ekipa Kurira

Nepravda Dragojević se požalio

RANIJE JE DOBIO SPECIJALCE DŽABE

Reditelj Srđan Dragojević otkrio je nedavno da je novi državljanin Srbije Rejf Fajns i pre dobijanja srpskog pasoša bio povlašćen.

Tokom snimanja prethodnog filma u Beogradu britanskog glumca nisu tretirali kao naše reditelje.

- Fajns je za film „Koriolan“ dobio specijalce besplatno. Mi smo za „Paradu“ njihovo učešće od dva sata platili. Možda će sad i on, kao srpski državljanin - napisao je Dragojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja