MAKSA ĆATOVIĆ O SLUČAJU DRŽAVNA POMOĆ FAJNSU: Šamarčina filmskim radnicima
Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

Ogorčen

MAKSA ĆATOVIĆ O SLUČAJU DRŽAVNA POMOĆ FAJNSU: Šamarčina filmskim radnicima

Pop kultura -

Film o Nurejevu nema nikakve veze sa Srbijom. Pogotovo je sramotan način na koji je dodeljen novac. Nije bilo konkursa, kaže producent

Odluku Vlade Srbije da iz budžetskih rezervi izdvoji 62 miliona dinara za snimanje filma „Bele vrane“ Rejfa Fajnsa producent Maksa Ćatović vidi kao veliku sramotu.

- To je postupak koji je osramotio sve filmske radnike i stvaraoce u Srbiji. Film o ruskom baletskom igraču Rudolfu Nurejevu nema nikakve veze s našom zemljom. Pogotovo je sramotan način na koji je dodeljen novac. Nije bilo nikakvog konkursa, već je nečijom voljom Fajns dobio sredstava od 62 miliona dinara - kaže Ćatović. Producent filmova Emira Kusturice „Podzemlje“, „Crna mačka, beli mačor“ i „Lajanje na zvezde“ naglašava da nije sporan novac, već to što sve urađeno ispod žita.

- Autori iz Srbije moraju da idu na konkurs, a postoji mogućnost žalbe. Nemam problem sa 62 miliona, već s načinom na koji je urađeno. Ovo je šamar svim filmskim stvaraocima u Srbiji - zaključuje Maksa. Razlog za finansiranje projekta „Bele vrane“ jeste taj što će se snimanje odvijati i u Srbiji - pored prvobitnih lokacija u Parizu i Sankt Peterburgu. Beograd u filmu glumi Pariz. Novac će biti prebačen Filmskom centru Srbije (FCS), koji će na taj način pomoći britanskoj kompaniji „BBC films“. Vlada je procenila da je ovaj projekat za Srbiju važan jer osigurava marketinški i materijalni udeo, pošto je Fajns doneo višemilionske investicije. Zanimljivo da nijedan domaći autor na konkursu FCS nije dobio za snimanje filma više od 50 miliona dinara, a skoro 500.000 evra je uplaćeno Fajnsu, koji je počasni srpski državljanin tek mesec dana.

Ljubomir Radanov

Koliko novca su dobili domaći autori

Slobodan Šijan „Film o Bošku Tokinu“ 24 miliona dinara

Srđan Dragojević „Nebesa“ 30 miliona dinara

Dragan Bjelogrlić „Čuvari formule“ 50 miliona dinara

Lazar Ristovski „Čarape kralja Petra“ 39 miliona dinara

Srdan Golubović „Otac“ 30 miliona dinara

Novac i Bikoviću

ZA PRIČU O KOSOVU SAMO 25 MILIONA

Veoma je retka praksa da Srbija pomaže snimanje stranih filmova. Novac je 31. avgusta dobio i ruski film „Balkanska međa“, čija se radnja dešava na Kosovu. Producent je glumac Miloš Biković, a za taj projekat izdvojeno je oko 25 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track