ČUDNI KRITERIJUMI DRŽAVE: Od Vojske tražili topove i četu, a dobili samo sedla
Foto: Promo, Dragana Udovičić

Za Fajnsa imamo novac, ali ne i za našu istoriju

ČUDNI KRITERIJUMI DRŽAVE: Od Vojske tražili topove i četu, a dobili samo sedla

Pop kultura -

Bilo nam je logično da iza filma „Zaspanka za vojnike“ stane Ministarstvo odbrane i podrži snimanje. Strance dočekuju raširenih ruku, dali su im 62 miliona dinara bez konkursa, objašnjava producent Maksa Ćatović

Ministarstvo kulture potvrdilo je da je izdvojeno 62 miliona dinara za novi film Rejfa Fajnsa, novopočenog državljanina Srbije. Afera „državna pomoć Fajnsu“ i dalje potresa kulturnu scenu, a slika odnosa vlasti prema kulturi najbolje se ogleda na primeru film „Zaspanka za vojnike“ reditelja Predraga Gage Antonijevića, koji trenutno snima u Vršcu i Beloj Crkvi.

Istorijski spektakl, koji se bavi temom Prvog svetskog rata i velikim pobedama, biće snimljen s budžetom od skoro dva miliona evra, ali bez podrške Ministarstva odbrane, koje vodi Aleksandar Vulin, i Vojske Srbije, dok su zvezdama iz inostranstva poput Fajnsu svi resursi dostupni „džabe“.

Dobili 50 miliona

- Postigao sam dogovor s bivšim ministrom obrane Zoranom Đorđevićem da će Vojska dati svoje resurse koje ima za film, osim novca. Međutim, u međuvremenu su bili izbori i promenjen je ministar. Do danas smo od njih dobili samo sedla. To je sve što su nam dali - kaže producent filma Maksa Ćatović.

Najveći problem za ekipu bilo je to što je morala da sama nabavi naoružanje i angažuje statiste.

- Topove smo sami pravili, iako ih Vojska ima a koriste se nekoliko puta godišnje za počasnu paljbu. Zamolili smo da nam ih ustupe na nekoliko dana za masovne scene, kao i četu vojnika. Uniforme smo nabavili zahvaljujući „Avala filmu“, koji nam je dao i deo oružja. Bilo nam je logično da za scene dve velike bitke umesto statista dobijemo 200 vojnika. Oni bi to lakše, profesionalnije, odradili. Predali smo zahteve, na koje nam nije odgovoreno.

Film „Zaspanka za vojnike“ je na konkursu Ministarstva kulture na temu Prvog svetskog rata odabran među 18 projekata i dobio je 50 miliona dinara, dok je Fajns, čiji priča prati život baletskog igrača Nurejeva, bez konkursa iz budžetski rezervi stipendiran sa 62 miliona.

- Autori iz Srbije moraju da idu na konkurs, a postoji mogućnost žalbe. Nemam problem sa 62 miliona, već s načinom na koji je to urađeno. Ovo je šamar svim filmskim stvaraocima - rekao je juče za Kurir Ćatović, koji je producent „Zaspanke za vojnike“.

Jubilej

Sledeće godine obeležava se 100 godina od završetka Velikog rata, a „Zaspanka“ bi mogla da bude najzanimljiviji projekat na tu temu.

Četu vojnika u juriš na neprijatelja predvodi Ljuba Bandović.

On se ponudio da pomogne snimanje filma kolege iz Engleske.

- Dedi je preteklo nešto para posle plaćenog poreza, penzionog i ostalih, pa pita ako neko zna žiro račun ovog Fajnsa - napisao je Bandović.

foto: AP, Marina Lopičić

Oglasio se i Kovačević

RALE, SRBINE, MORAĆEŠ U KAMPANJU

Na Tviteru je i dramski pisac Siniša Kovačević reagovao na ovu vest. On je Fajnsu poručio: „Ko će to nama, Rale, Srbine, u sledeću SNS kampanju“. Ovim je aludirao na prethodne slučajeve kad je podrška vladajućoj stranci pojedinih kulturnih radnika dovođena u vezu s dodelom sredstava iz budžeta.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Marina Lopičić, AP, Dragana Udovičić, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track