OPROŠTAJ OD REDITELJA: Uroš Stojanović je bio čovek iz drugog sveta!
Foto: Marina Lopičić

Sećanje Kolege se u suzama oprostile od reditelja u Kinoteci

OPROŠTAJ OD REDITELJA: Uroš Stojanović je bio čovek iz drugog sveta!

Pop kultura -

O jednom od najvećih talenata srpskog filma govorili su glumci Elizabeta Đorevska i Erol Kadić, kao i čuveni Paolo Mađeli

Komemoracija reditelji Urošu Stojanoviću, koji je preminuo iznenada u 44. godini, održana je juče u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nikad tiše i s više suza od autora kultnog filma „Čarlston za Ognjenku“ govorili su i odbili da se oproste Jugoslav Pantelić, Dimitrije Vojnov, Danica Maksimović, Erol Kadić, Elizabeta Đorđevska i video-porukom Paolo Mađeli.

foto: Fonet

Ovo nije kraj

- Za njega smo mislili da će pisati istoriju srpske kinematografije. Međutim, ono što je uradio svrstava ga u red onih o kojima će se dugo pričati. Bio je čovek koji nije prihvatao kompromise kad je u pitanju sedma umetnost - rekao je Pantelić, koji je najavio da će Kinoteka će 1. novembra prikazati Urošev debitantski i poslednji film „Čarlston za Ognjenku“.

foto: Fonet

Govor je jedva uspeo da održi scenarista Dimitrije Vojnov, jedan od najboljih rediteljevih prijatelja.

- Smrt je bila tema njegovih filmova. Ovo nije njegov kraj, možda je novi početak. Bio je fantastička ličnost. Svojim filmom je kroz ljubavnu priču želeo da prikaže naše istorijske brodolome. Bio je nadomak holivudskog sna, a iza njega nije ostao samo jedan film već je u svakom našem bio njegov pečat. On je bio inspiracija za mnoge priče, a nismo ga ni potpisali na špici - rekao je Vojnov.

foto: Fonet

Poštovao žene

Elizabeta Đorđevska izašla je na govornicu i posebno istakla da je Uroš voleo žene.

- Nije bio s ovog sveta. Nismo ga razumeli, a svi smo bili deo njegovog sna. Bio je najdivniji muškarac s kojim sam radila - poručila je glumica.

Komemoraciji su, pored Uroševog oca Feđe, koji nije mogao da zaustavi suze, prisustvovali Miki Krstović, Nada Šargin, Tihomir Stanić, Milan Caci Mihailović i Neda Arnerić.

Kurir / LJ. R.

Foto: Marina Lopičić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja