TIHOMIR STANIĆ SNIMA FILM: Da svet čuje istinu o Diani Budisavljević
Foto: Dragana Udovičić, Promo

Akcija DB

TIHOMIR STANIĆ SNIMA FILM: Da svet čuje istinu o Diani Budisavljević

Pop kultura -

Akcija koju je Diana Budisavljević organizovala bila je po svom obimu, broju učesnika i spasene dece jedna od najsloženijih i najhumanijih akcija takve vrste tokom rata

Prošle nedelje je u Zagrebu počelo snimanje igrano-dokumentarnog filma „Akcija DB“ o jednoj od najvećih akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu i izuzetnoj ženi koja ju je pokrenula - Diani Budisavljević.

U toj akciji spaseno je više od 10.000 dece, uglavnom pravoslavne, a zbog istorijskih preokreta njena priča ostala je neispričana.

Film o Diani Budisavljević govori o hrabrosti i snazi pojedinca u najtežim vremenima. Obuhvata igrane rekonstrukcije, dokumentarna svedočenja i vredne arhivske snimke, nastale na temelju Dianinog dnevnika i istraživanja istorijske građe.

Glavnu ulogu Diane tumači Alma Prica, dok će svoj doprinos dati i glumci Mirjana Karanović i Tihomir Stanić.

- Više od 10 godina pokušavao sam da snimim kao producent film o ženi koja je spasla mnogo dece iz logora Jasenovac, ali nisam uspeo. Vratio sam se glumi, kao veliku nagradu za taj korak u sopstvenom životu doživljavam to što su me pozvali da igram. Akcija koju je Diana Budisavljević organizovala bila je po svom obimu, broju učesnika i spasene dece jedna od najsloženijih i najhumanijih akcija takve vrste tokom rata, kako na području NDH, tako i u čitavoj okupiranoj Evropi. Naš zadatak je da se odužimo jednoj takvoj heroini - kaže Stanić.

Film će se snimati na lokacijama u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kurir / LJ. R.

Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track