BOŽE, UČINI DA UMREM: Pavle Vuisić je pre 29 godina sahranjen na nesvakidašnji način, a u svojim pesmama je priželjkivao smrt!
Foto: Printscreen

LEGENDA

BOŽE, UČINI DA UMREM: Pavle Vuisić je pre 29 godina sahranjen na nesvakidašnji način, a u svojim pesmama je priželjkivao smrt!

Pop kultura -

Ovog oktobra obeležava se godišnjica od smrti velikog glumca Pavla Vuisića, a malo je poznato da je za života pisao stihove kojima mahom nije bio zadovoljan.

"Želim da umrem. Bože, koji si svemoguć, učini tako i budi miran, platiću. Znam, i ti si korumpiran... ", glasi jedna od pesama koje je napisao Pavle Vuisić.

Veliki glumac rođen je 10. jula 1926. godine, a preminuo je pre 29 godina, 1. oktobra 1988. Često je pisao o smrti, kao da ju je čekao. Kao da joj se nadao.

foto: Printscreen

Bio je pesnik zatvoren u telu glumca, zarobljen u društvu i sistemu koje nije podnosio, porobljen u profesiji koju je prezirao.

"On je bio izvanredan pesnik. I to se ne zna. Ali stalno je cepao, a ja sam sklanjala da on ne vidi i posle smrti sakupila. On je i svoju prvu glumačku nagradu iscepao. Inače je bio vrlo talentovan. Ali je video da nema s kim i već je počeo da radi na filmu, i ostao je u glumi. Izmislio je i pseudonim - Višnjin. Celog života sam čekala da počne ozbiljno da piše i kada je upao u depresiju, pomislila sam da je došlo vreme. Ali nije bilo ništa od toga", rekla je nedavno supruga Pavla Vuisića, Mirjana.

Nije želeo da iko prisustvuje pogrebu osim njegove žene, a u poslednjoj verziji njegovog testamenta piše:

"Molim da se smrt objavi tri dana posle pogreba".

Želeo je da umre nečujno, da to ne bude vest. Niko da ne slavi život koji on nije voleo. Na sahrani nije bilo nikog, samo njegova Mirjana. Nije bilo umrlice, ni slike. I jedan pop kog je dovela. I nije mu rekla ko je pokojnik.

"Samo sam rekla da se zove Pavle", navela je.

Tako je sahranjen rab božiji Pavle. Inače, nije verovao u Boga. Pop je tu bio iz inata, kako je Pavle i vodio dobar deo života.

(Kurir/Nedeljnik, Foto:Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track