SVI SU SE DIVILI PRINCEZI MONAKA: Oduvek je želela da se bavi glumom, udala se za princa, a život joj se završio tragično!
Foto: Profimedia

88 GODINA OD ROĐENJA GREJS KELI

SVI SU SE DIVILI PRINCEZI MONAKA: Oduvek je želela da se bavi glumom, udala se za princa, a život joj se završio tragično!

Pop kultura -

Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta.

Na osamdeset i osmu godišnjicu od rođenja Grejs Keli, prisetili smo se života princeze od Monaka kojoj su se svi divili.

1. Nikad nije bila siromašna

Život nije bajka, a Grejs Keli nije Pepeljuga koja je od siromašne devojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvoro dece u imućnoj porodici sa velikim sportskim duhom. Majka je bila direktorka "Physical Education Department" na univerzitetu, a otac stariji zlatni olimpijac u veslanju koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo sa svojom građevinskom kompanijom.

2. Želela je da glumi od najranijeg detinjstva

Glumom je želela da se bavi od najranije mladosti i time iznenadila roditelje koje su to smatrali malo boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine sama se uputila u Njujork u potrazi za poslom. Zahvaljujući svom izgledu, povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Brodveju. Početkom pedesetih je preselila u Los Anđeles gde je nastupila u nizu uspešnih filmova, a posebno onim u režiji Alfreda Hičkoka ("Nazovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište", "Drž'te lopova") čija je bila muza. Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je za film "Provincijalka".

A post shared by Grace Kelly (@lovelygracekelly) on

3. Morala je da plati miraz pre udaje

Kneza Monaka Rainiera III upoznala je na Kanskom filmskom festivalu 1955. godine tokom promocije "Provincijalke". Iako je knez bio očaran njenom lepotom i slavom, ona je tada bila u vezi s francuskim glumcem. Ubrzo nakon toga počeli su da se dopisuju. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni naslednici kako bi zadržao svoju kneževinu. Kada je krajem iste godine došao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posetio je Grejs Keli, a od oca zatražio njenu ruku.

A post shared by Grace Kelly (@lovelygracekelly) on

Porodica Obitelj Grace Kelly morala je princu da plati miraz u visini od 2 miliona dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni verenički prsten sa smaragdom od 10.5 karata, koji je nosila i u svojem poslednjem filmu - "High Society". Sudbonosno "da" izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 1956. godine pred 3.000 zvanica i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 miliona ljudi širom sveta na malim ekranima. 4. Dobila je venčanicu od svog poslodavca

Venčana haljina Grejs Keli i danas se smatra umetničkim delom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Rouz od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 krojačica tokom tri sedmice, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.

A post shared by Grace Kelly (@lovelygracekelly) on

5. Nepoznati uzrok smrti

Život Grejs Keli tragično je prekinut 14. septembra 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Karlu u svom automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletela sa puta. Priča se kako je srčani udar bio uzrok smrti, no pojavile su se i mnoge teorije zavere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Karlu.

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track