HTELA JE DA SE UBIJE ZBOG ULOGE: Ovu srpsku glumicu su svi obožavali, a ona je imala veliku patnju!
Foto: Printskrin Youtube

ŽIVOT JE NIJE MAZIO

HTELA JE DA SE UBIJE ZBOG ULOGE: Ovu srpsku glumicu su svi obožavali, a ona je imala veliku patnju!

Pop kultura -

Poznata srpska glumica Tatjana Lukjanova ostvarila je mnoge značajne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji, ali o njenom privatnom životu se malo znalo.

Tatjana Lukjanova rođena je u Beogradu, 6. novembra 1923. godine, a karijeru je započela u Beogradskom dramskom pozorištu kome je ostala verna do kraja života. Prvi put je na daskama koje život znače zaigrala u predstavi "Mladost otaca", da bi zatim usledile zapažene uloge i u predstavama Mačka na usijanom limenon krovu, Bećarac, Izbiračica, Hamlet, Harold i Mod.

San joj je prvobitno bio da postane balerina, ali je ipak izabrala glumu.

U svojoj bogatoj karijeri pored pozorišnih odigrala je i brojne televizijske i filmske uloge, a mlađa publika je pamti i po ulozi miša, kome je pozajmljivala glas u TV seriji "Laku noć deco".

Iako je odigrala na desetine značajnih uloga, doživela je i velika razočaranja. Jedno od njih je uloga devojke Nađe u predstavi "Neprijatelji", jednoj od retkih koje je igrala van BDP-a, u Narodnom pozorištu.

Uloga je bila namenjena glumici Jeleni Trumić, dok je Tatjana bila samo alternacija. Međutim, sa plakata na pozorištu saznaje da će igrati na premijeri, a zatim zbog promuklosti ostaje bez glasa. Kako je govorila, ta premijera je za nju bila grozna, a nakon nje pitala se da li da se ubije ili da zauvek napusti pozorište.

Kada su je suicidne misli napustile, činilo joj se najboljim da napusti scenu. Srećom, okolnosti su se potpuno promenile. Lik devojke Nađe je izmenjen, a Tatjana je dobila novu šansu. Pokazala se u najboljem svetlu, dobila pohvale, i prestala da razmišlja o samoubistvu.

foto: Printskrin Youtube

Tatjana Lukjanova bila je blaga osoba, koja nikada ni o kome nije rekla ružnu reč. O kolegama i pozorištu uvek je imala samo reči hvale, iako se dešavalo da bude izneverena. Ipak, jedan segment njenog života zauvek je ostao pod velom tajne - o svom braku nije govorila javno.

Kritičari su o njenim ulogama uvek pisali u superlativu, osim jednog - njenog 10 godina mlađeg muža, dramskog pisca i pozorišnog kritičara Jovana Hristića.

Pisalo se da je Jovan iz principa zaobilazio da piše kritike o njenim ulogama, kao i da iz istog razloga u svojim komadima nije pisao uloge za Tatjanu.

Čuvena glumica preminula je 18. avgusta 2003. godine, u 80. godini života. Beogradsko dramsko pozorište je nakon smrti Tatjane Lukjanove ustanovilo i nagradu "Gran pri Tatjana Lukjanova", koja se uručuje na dan BDP-a.

foto: Printskrin Youtube

(Kurir.rs/Puls, J.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track