GORAN BREGOVIĆ ZA KURIR: U Americi sam popularniji od Rikija Martina!
Foto: Promo

Novogodišnji intervju: Muzičar o novom albumu koji je osvojio svet

GORAN BREGOVIĆ ZA KURIR: U Americi sam popularniji od Rikija Martina!

Pop kultura -

Iznenađen sam što je izdanje „Tri pisma iz Sarajeva“, koje nije mejnstrim, trenutno na vrhu top-liste na Amazonu, gde su mesta rezervisana uglavnom za zvezde iz Latinske Amerike. Nisam takav uspeo imao ni s „Arizona drimom“

Album „Tri pisma iz Sarajeva“ bio je neposredna pozivnica za novi susret s Goranom Bregovićem.

Za razliku od drugih umetnika, Brega nas dočekuje u prepodnevnim satima u svom domu na Senjaku, a baš tog jutra na njegov mejl stiže vest da je novo izdanje najprodavaniji album u Americi preko servisa Ajtjuns i Amazon vorld mjuzik.

- Iznenađen sam, kao i moji izdavači. Album nema nijedan spot, a prvi je na listama. Nemam racionalno objašnjenje za ovu vest. Ploča je samo našla put do srca ljudi. Lepo je znati da u Americi publika želi da čuje nešto što je mimo mejnstrima. Uglavnom su na vrhu Riki Martin i izvođači iz Latinske Amerike. Brega nije estradna figura u Americi. Dao sam samo jedan intervju za radio - kaže muzičar.

foto: Promo

Na koju adresu šaljete svoja pisma iz Sarajeva?

- Pesme će, kao i pismo u boci, nekog pronaći. Poruka ovog albuma je da je moguće živeti zajedno i da samo moramo da naučimo kako. Muzika nije toliko moćan medij da može da menja svet, ali je važna. Nije ni prvo, a ni poslednje delo koje pišem u tom maniru. U prodaji u Srbiji je opus jedan, a naredne godine izlazi drugi deo, gde se nalazi koncert za violinu i simfonijski orkestar. Od Nove godine već krećem na turneju, od Španije, preko Italije, do Rusije.

Kada ćete svirati u Beogradu?

- Prvo ćemo svirati u Skoplju, a u Beogradu je plan da nastupimo 14. decembra.

Da li će koncert biti održan u Narodnom pozorištu?

- Nemam ambiciju da se guram u Narodno ili na Kolarac, jer je moj prirodni ambijent Arena. U svetu se rade simfonijski koncerti za 20.000 ljudi.

Dugme nastavlja dalje

SVIRKE MI DOĐU KO GODIŠNJICA MATURE

Novu godinu čekate s publikom u Budvi. Da li će to biti vaš oproštajni nastup s „dugmićima“?

foto: Nemanja Pančić

- Deca uživaju na našim koncertima, kao i Tifa, Alen i ja, ali onda moramo da nastavimo dalje. Lepo je znati da je moja muzika odolela zubu vremena. Trubači prave neki drugi ambijent tim pesmama i danas je za njih zvuk trube prirodnija sredina nego električna gitara. Žao mi je da kažem kraj. Dugme mi dođe kao proslava godišnjice mature.

Na novom album pesme ne izvode ni Alen Islamović, a ni Mladen Vojičić Tifa. Zašto?

- To nije ni bilo u planu. Želeo sam da imam autentične umetnike iz Tunisa, Španije, Izraela, a jedina pesma na srpskom je „Jalija“ (Made in Bosnia) i pevaju je dva Bosanca, Sifet i Mehmed iz Kalinovika.

Pucate li na nagradu Gremi?

- Mnogo je što smo prvi na listi. Bilo bi malo previše očekivati Gremi. Velika je to bara u kojoj ima mnogo krokodila.

Niste ni ranije imali uspeha, s albumom „Arizona drim“, na primer.

- Prvi put sam na vrhu.

Nekako u Beogradu niste toliko cenjeni kao van Srbije.

- Meni to potpuno odgovara. U Beogradu živim s mirom i stvaram muziku. Nemam potrebu da dobijem neko priznanje od države.

Dolaskom Adisa Gojaka u vaš tim menadžera otvorili ste za medije.

- Bijelo dugme svira i zato mene ima u medijima. Do pre četiri godine nisam gotovo uopšte nastupao za naše ljude.

Koje mesto zovete domom?

- Ne znam odgovor na to vaše pitanje. Kad se jednom izmestite iz rodnog grada, dom vam je gde se osećate lepo. Napravio sam da mi bude lepo u Beogradu, Parizu, Sarajevu i Zagrebu.

foto: Zorana Jevtić

Patriota

VOLIM DA LETIM SVOJIM AVIONOM

Imate avion sa svojim imenom. Da li ste nekad putovali njime?

- Nekoliko puta. Najviše volim da letim našom avio-kompanijom. Svaki put kad dođem u Beograd nakon nekoliko meseci pauze ostanem fasciniran kako je izgrađen. Poslednjih godina smo postali velika metropola.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Promo, Zorana Jevtić, Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track