NEMANJIĆI DIGLI CELU SRBIJU NA NOGE: A mnogi nikada nisu čuli za LEGENDU o Svetom Savi i braći! Srbi, morate je pročitati!
Foto: printscreen

VEKOVIMA PRAVIMO ISTU GREŠKU!

NEMANJIĆI DIGLI CELU SRBIJU NA NOGE: A mnogi nikada nisu čuli za LEGENDU o Svetom Savi i braći! Srbi, morate je pročitati!

Pop kultura -

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine", koja je najavljivana kao spektakl, veliki projekat dosad neviđen na malim ekranima, podigla je veliku prašinu u javnosti.

foto: printscreen

Prva epizoda doživela je mnogo kritike, od glume, scene, dijaloga, scenarija. Društvene mreže su se usijale, a filmski kritičari nisu bili nimalo blagi.

Serija treba da prati stvaranje prve srpske države, a jedna legenda o Nemanjićima mnogima nije poznata.

Naime, legenda „Sava miri braću“ kaže da je taj čuveni monah u nekom trenutku došao iz Svete Gore u Srbiju upravo da bi mirio braću. Ugledao je na jednom polju dvojicu koji već behu i potegli noževe jedan na drugog.

foto: printscreen

„Stan’te braćo“, povikao je, a oni ga upitaše odakle zna da su braća.

„Čim ste potegli noževe i svađate se oko imanja, braća ste“, reče Sveti Sava i upita ih obojicu da li više vole brata ili imanje. Obojica odgovoriše ne samo da više vole brata već i da su radi pokloniti imanje onom drugom. „Sad se zagrlite kao braća“, reče im Sveti Sava i odlazeći pomisli: „Lako je pomiriti braću oko imanja... Ali kako ću pomiriti svoju braću oko vlasti? Srbin će se pre odreći imanja nego brata, ali će se pre odreći brata nego vlasti! Možda bi to naš sveti otac Simeon Nemanja mogao znati... Pitaću njegove mošti... Zato sam ih poneo iz Svete Gore u Srbiju.“

foto: printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЗАШТО ЦАР ДУШАН СИЛНИ НИКАДА НИЈЕ ПОСТАО ДУШАН СВЕТИ? Ево који су кључни разлози!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track