OPERSKA DIVA JADRANKA JOVANOVIĆ O UCENI ITALIJANA: Terali su me da se zovem Adriana!
Foto: Aleksandar Jovanović

ISPOVEST

OPERSKA DIVA JADRANKA JOVANOVIĆ O UCENI ITALIJANA: Terali su me da se zovem Adriana!

Pop kultura -

Direktor milanske opere nije čak znao ime da mi izgovori. Rekao je: „Dran, Dranka... Ko će to da zapamti, ne dolazi u obzir!“ Ušli smo u ozbiljan sukob, mnogo se naljutio, rekao mi je da sam drska

Operska primadona Jadranka Jovanović odavno je stekla međunarodni ugled - predstavljala je Srbiju širom sveta: u Italiji, Španiji, Francuskoj, Brazilu, Meksiku, Japanu, Portugalu, Engleskoj...

Zahvaljujući talentu koji su i stranci odmah uočili, na početku karijere dobijala je ponude koje su joj garantovale sticanje svetske slave na lakši i brži način. Jedino što se od Jadranke tada očekivalo jeste da se odrekne svog imena i prezimena i da izabere neko drugo, zvučnije, internacionalno. Ona je tu ponudu odbila.

Beograd je skrajnut

- Rođena sam u Beogradu i najviše na svetu volim svoju zemlju. Imala sam prilike, pozive i mogućnosti, menadžeri su smatrali da nije dobro da karijeru pravim sa adresom u Beogradu, koji se na neki način smatrao ipak malo skrajnutim kada je operska kultura u pitanju. Nisam bila spremna, imala sam čak mesto boravka u Italiji, ali sam ostala u Srbiji - priča operska diva i objašnjava kako je reagovala kada su joj Italijani savetovali da zbog karijere promeni ime.

- Bila sam premlada da bih menjala ime u Adrijana, ili neko prezime koje bi mi donelo upamtljivost. Imala sam 25 godina kada sam već imala u ugovor s milanskom Skalom i kada sam iz Milana otišla u Trst da polažem novu audiciju, tadašnji direktor opere mi je rekao: „Vaše ime je tako teško za pamćenje i izgovaranje.“ Nije čak ni znao da ga izgovori. Rekao je: „Dran, Dran, Dran, Dranka... Ko će to da zapamti, ne dolazi u obzir!“ Pošto se on zvao Fulvio Đileri, odgovorila sam mu: „Vi ste Ful, Ful, Ful... Ja sam se potrudila i zapamtila vaše ime“ - ispričala je Jadranka za BKTV njuz.

foto: Printscreen

Jovanovićeva je tada potpisala ugovor s Italijanima, a kada je iste godine otišla na tamošnji letnji festival Operete, dočekalo ju je neprijatno iznenađenje.

Isterala svoje

- Kada sam na železničkoj stanici izašla iz voza, bila sam šokirana. Sve je bilo izlepljeno plakatima za predstojeći festival na kojima je pisalo „Adriana Jovanovich“. Prvo što sam uradila otišla sam kod njega i rekla: „Ko je ovo, to nisam ja, u mom ugovoru piše Jadranka Jovanović. Ne želim da se probudim sutra i vidim ove plakate!“ Ušli smo u ozbiljan sukob, mnogo se naljutio na mene, rekao mi je da sam jako teška, drska, da je moj karakter nesavitljiv, da sam na početku karijere, da niko ne voli takve ljude i da ću sva vrata sebi zatvoriti. Ali sutradan je skinuo plakate i stavio nove na kojima je pisalo Jadranka Jovanović - prisetila se operska primadona.

foto: Privatna Arhiva

Napustio Srbiju

SIN NIJE HTEO DA MU NAĐEM POSAO

Jadrankin sin Vukan završio je studije političkih nauka u Nemačkoj, a nakon toga otišao je u Ameriku da potraži posao:

- Znam da zvuči smešno, ali u Srbiji nije našao posao. Htela sam da mu pomognem da nađe posao ovde, ali mi je samo rekao: „Mama, a šta je s onim koji nemaju nikoga?“, i nije mi dozvolio. Radi u Americi i prvo što je rekao prijateljima kada je dobio mogućnost da dođe u Srbiju bilo je: „Ljudi, pa vi ne znate koliko ste srećni životom ovde.“ Da mogu, osnovala bih državni fond koji bi svima koji žele da odu plaćao prva dva meseca život u inostranstvu.

Kurir / Ivan Ercegovčević

Foto: Printscreen, Privatna arhiva, Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track