NARODNI MUZEJ ZBOG RATA OSTAO BEZ EL GREKOVE SLIKE: Najvrednije delo čuva se u Americi
Foto: Promo

SUDBINA

NARODNI MUZEJ ZBOG RATA OSTAO BEZ EL GREKOVE SLIKE: Najvrednije delo čuva se u Americi

Pop kultura -

„Laokon“, kojeg je kupio knez Pavle, prodat pedesetih godina za svega 40.000 dolara. Danas je njegova vrednost viša od 100 miliona dolara, a čuva se u Vašingtonskoj nacionalnoj galeriji

Narodni muzej konačno će na Vidovdan otvoriti svoja vrata, ali najvrednije delo iz njegove kolekcije nećemo više videti u Beogradu.

Čuvenu sliku „Laokon“ španskog genija El Greka kupio je knez Pavle, ali je zbog izbijanja Drugog svetskog rata ostala u Londonu. Bivši regent i vladar u besparici prodao je za 40.000 dolara, kaže istoričar Srđan Graovac.

- Platno se danas čuva u Vašingtonskoj nacionalnoj galeriji i procenjuje se na čak 100 miliona dolara. Knez Pavle je uspeo da preživi prodajom ovog dela. Kupio je kuću u Parizu u blizini Trokadera, čiji je danas vlasnik Filip Cepter. Umetnička dela je razdelio pred smrt omiljenim muzejima. Patio je za svojom domovinom - ispričao je istoričar na predavanju o knezu Pavlu u Kulturnom centru Novog Sada.

Zarobljen u Britaniji

„Laokon“ je pre rata bio u stalnoj postavci današnjeg Narodnog muzeja, sa današnjim najvrednijim slikama. Samo desetak remek-dela koja su preživela sukob na tržištu se procenjuju na više od 400 miliona dolara.

El Grekovo čedo posle turneje po Evropi 1938. godine ostalo je u Engleskoj. Tad je počeo pakao, putevi više nisu bili sigurni, pa je ostalo u Londonu.

foto: Privatna Arhiva

Velika tragedija

OSTAO BEZ SINA NIKOLE

Pored odlaska iz Jugoslavije, knez Pavle Karađorđević doživeo je još jedan težak udarac. U rano proleće 12. aprila 1954. porodicu je zadesila velika tragedija. U automobilskom udesu u blizini Londona poginuo je njegov drugi sin, knez Nikola. Pavle i Olga, ali i njihovo dvoje dece, nikada nisu prežalili njegovu smrt.

Nismo oteli sliku

Za sve najvrednije od strane zbirke zaslužan je definitivno, prema mnogim stručnjacima, knez Pavle, a na pitanje da li je posle progona knez prodao sliku, njegova ćerka kneginja Jelisaveta Karađorđević kratko je odgovorila:

- Nije je izneo ili oteo, to je slika iz njegove privatne kolekcije. Nije prodata za tri miliona, već za samo 40.000 dolara. Morao je to da uradi, jedva samo preživljavali tih godina posle progona komunista. Ostala dela sve je ostavio Srbiji. I svu imovinu, koja nam do danas nije vraćena. Ostale su i umetnine u Belom dvoru, i to danas niko ne ceni. I to što neki pominju da njegova kolekcija i nije toliko vredna, to ne mogu da razumem - rekla je Jelisaveta za medije.

„Laokon“ je putovao i gostovao širom Evrope i sveta... Nažalost, u Beogradu više nikada. A nastao je oko 1610. godine.

Za ponos Srbije

OD PIKASA DO CRTEŽA VAN GOGA

- Moneova „Katedrala“ - 60 miliona evra

- Pikaso „Glava žene“ - 50 miliona evra

- Renoarova „Kupačica“ - 30 miliona evra

- Crteži Van Goga i slike Nikole Pusena, koje su i danas u Belom dvoru

- Dela Pisaroa i Tutuz-Lotreka

Kurir / Lj. Radanov

Foto: Privatna arhiva, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja