BJELOGRLIĆ BRŽE MISLI OD FAJNSA: Nebojša Dugalić o saradnji s britanskim glumcem
Foto: Vladimir Šporčić, Saša Pavlić

ISKREN

BJELOGRLIĆ BRŽE MISLI OD FAJNSA: Nebojša Dugalić o saradnji s britanskim glumcem

Pop kultura -

U „Senkama“ sam se osećao komotnije. Kod Rejfa se lagano uradi 50 dublova, a kod nas četiri ili pet i gotov posao

Nebojša Dugalić jedan je od najangažovanijih glumaca kod nas, kako u pozorištu tako i na filmu i televiziji. Ostvario je upečatljivu ulogu generala Živkovića u „Senkama nad Balkanom“, a nedavno je i sarađivao sa Rejfom Fajnsom na snimanju filma o baletskom velikanu Rudolfu Nurejevu.

On u intervju priznaje da mu je saradnja s Bjelom bila jednako inspirativna kao s britanskim glumcem i rediteljem.

- Snimati sa Rejfom Fajnsom je izuzetno iskustvo jer sam doživeo skupu produkciju i video da umetnici u Srbiji nisu uopšte inferiorni iz stanovišta potencijala i kvaliteta u odnosu na kolege sa Zapada - rekao je Dugalić u intervjuu za Tanjug.

Škola Steve Žigona

On je istakao dragocenost saradnje s glumcima rediteljima, počevši od Steve Žigona, preko Dragana Bjelogrlića, pa sve do Fajnsa.

- Glumac zna kako je stajati na sceni i ima iskustva šta se može ili ne može odigrati. Saradnja između glumca i glumca nekako je življa i aktivnija. Glumac može da prepozna iz glumačkog impulsa šta sve može da se razmašta u toku nastajanja umetničkog dela - kazao je Dugalić, koji u ostvarenju o Nurejevu igra glavnog koreografa trupe u kojoj je slavni baletan nastupao.

On je istakao da umetnici u Srbiji sa 100 puta manje novca naprave sličan rezultat kao što je to slučaj u skupim produkcijama na Zapadu.

Zarobljenik

- Da se ne lažemo, svakom glumcu prija da ga tetošu na snimanju. Nutkali su nas slatkišima i osećali smo se zbrinuto na setu. S druge strane, ovde smo naučili da pomoću štapa i kanapa pravimo čuda - kazao je Dugalić.

Cenjeni glumac ističe da je saradnja s Draganom Bjelogrlićem na snimanju televizijske serije „Senke nad Balkanom“ bila jednako uzbudljiva i inspirativna kao sa Rejfom Fajnsom.

- U nekim segmentima sam se osećao i komotnije nego na snimanju filma o Nurejevu. Valjda je to pitanje jezika... Mi ovde mnogo brže mislimo i rešavamo stvari na snimanju. Kod Fajnsa se komotno uradi 30 ili 50 dublova, pa se to polako nijansira... Kod nas četiri ili pet dublova i gotov posao, a kvalitet isti - zapaža Dugalić.

foto: EPA

Generala Živkovića je, kako ističe, tretirao kao „zarobljenika“.

- On je neko ko može okrenuti jedan telefon i momentalno presuditi bilo kome. Što bi rekao Šekspir: „Moćna nužda nekada gospodari našim službama.“ - zaključuje Dugalić.

Ostaje u domovini

ODLAZAK U KANADU JE MOJA PRIVATNA STVAR

Posle pisanja da će se zajedno s porodicom iseliti u Kanadu, Dugalić kaže da se namerno nije oglašavao tim povodom.

- Čovek sanja o svojim putevima i verujem da tu gde jesmo moramo da se potrudimo da damo najbolje od sebe. Novinarska spekulacija se digla na neprimeren nivo i namerno nisam želeo da se oglašavam na tu temu. Sve i da sam imao plan da odem s porodicom u Kanadu, to je moja privatna stvar - kazao je Dugalić.

Kurir / MONA CUKIĆ

Foto: Vladimir Šporčić, EPA, Saša Pavlić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track