(VIDEO) REPRIZA PORODIČNOG BLAGA 14. PUT, A OVO SIGURNO NISMO ZNALI: U seriji se potkrala VELIKA GREŠKA, a nikada ne biste pogodili da se pojavljuje i OVAJ glumac
Foto: Printscreen/Youtube

VELIKA SERIJA

(VIDEO) REPRIZA PORODIČNOG BLAGA 14. PUT, A OVO SIGURNO NISMO ZNALI: U seriji se potkrala VELIKA GREŠKA, a nikada ne biste pogodili da se pojavljuje i OVAJ glumac

Pop kultura -

Četrnaesta po redu repriza serije "Porodično blago" koja je ponovo aktuelna na RTS-u dajem nam povod da se podsetimo nekih od najzanmljvijih detalja koje publika nije imala prilike da vidi u 62 epizode serije.

Siništa Pavić je odlučio da posle snimljenih kultnih serija "Bolji život" i "Srećni ljudi", napiše scenario za "Porodično blago" koje opisuje duh tog vremena.

Snimanje je započeto 1998. godine, kada je završen prvi ciklus od 21 epizode, a zapaženu ulogu imala je Bojana Kovačević, koja je tumačila lik žene doktora Popca.

* Emitovanje prvog dela prekinuto je zbog bombardovanja 21. marta 1999. nakon 21. epizode. Nastavljeno je 25. februara 2001. godine.

foto: PrintScreem/Youtube

* Pavić je odlučio da glavnu žensku ulogu koju predstavlja glavu porodice, dodeli Svetlani Ceci Bojković koja je u prethodna dva projekta glumila jake i stabilne žene.

foto: Dragan Kadić

* Za razliku od prethodnih serija, u ovoj su najviše zastupljeni sudski procesi, a Siniša je na to stavljao akcenat zato što je po profesiji sudija koji je u sudstvu proveo preko četrdeset godina odakle je crpeo veliki broj zanimljivih delova za scenarije.

* Jedna od greški u seriji događa se u 7. epizodi. Valerija u advokatskoj kancelariji govori da se preziva Golubović, umesto Gavrilović.

* Glumica Mina Lazarević tada se nalazila na završnoj godini Fakulteta dreamskih umetnosti, ali ju je mladi reditelj pronašao i dao joj da glumi Čupku, što je ujedno predstavilo njenu prvu televzijsku rolu na malim ekranima.

foto: Printscreen

* Ova serija je gotovo jedina u kojoj se u skoro svakoj epizodi pojavljuju po čak dva nova lika. Kada saberete za svih 62 epizoda pojavilo se više od 140 glumaca koji su tumačili neke od likova.

* Gotovo svi likovi iz serije, okupljali su se u čuvenoj kafani “Kod mačka”, u kojoj je radila Rajna (Snežana Savić), a malo ko je ostajao imun na njenu lepotu.

foto: Dragan Kadić

* Pesmu koja se čuje u špici, “Srce porodično”, peva Željko Samardžić, a komponovao ju je Kornelije Kovač.

foto: Vladimir Šporčić

* U seriji ima i “Esmeralda” elemenata “oslepljivanja”. Kokan Prodanović (Aleksandar Dunić) na kraju “progleda”.

foto: Printscreen YT

Sporednu ulogu konobara u Jezdinoj (Feđa Stojanović) kafani tumači tada anonimni Milan Kalinić koji je pored pilotske akademije završio glumu na Univerzitetu "BK".

foto: PrintScreen/Dailymotion

* “Blago” je, osim u Srbiji, prikazano i u Bosni i Hercegovini, gde je steklo veliku popularnost pa je serija više puta reprizirana.

*GlumacAleksandar Berček tumači lik Paje Pandurovića, a supruga u seriji mu je Ljiljana Stjepanović odnosno Sida Pandurović i njih dvoje imaju ćerku Zorku koju je glumila Jelena Čvorović. U stvarnom životu Jelena je od Berčeka starija čak dve godine, a od Ljilje četiri.

foto: Printscreen

* Nakon ovih serije, Siniša i Ljiljana napisali su serije “Stižu dolari” i “Bela lađa” koje su takođe oborile gledanost i bile nekoliko puta reprizirane.

foto: Tviter/Joachim Fahrun

(Kurir.rs/Blic/Foto Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track