OTKRIVAMO ŠTA ĆE BITI SA NEMANJIĆIMA: Evo šta će da menjaju i kada ćemo opet moći da ih gledamo!
Foto: Promo

napravite seriju da bude gledljiva

OTKRIVAMO ŠTA ĆE BITI SA NEMANJIĆIMA: Evo šta će da menjaju i kada ćemo opet moći da ih gledamo!

Pop kultura -

Na sednici Upravnog odbora Javnog servisa Srbije naloženo je da u montaži izbace nepotrebne delove, i to do sredine februara, za kad je najavljen nastavak prikazivanja

Upravni odbor i menadžment RTS doneli su očekivanu odluku da se nastavi prikazivanje serije „Nemanjići - rađanje kraljevine“.

Na sednici koja je trajala do utorka do duboko u noć nije prihvaćen predlog Programskog saveta Javnog servisa da se za njihove članove održi interna projekcija prve sezone, a publika će od sredine februara biti u prilici da vidi svih 12 epizoda. Međutim, oni su tražili od autora da otklone najveće nedostatke, saznaje Kurir.

- Najviše je povika bilo na reditelja Marka Marinkovića. Naloženo je da autorski tim ponovo pogleda seriju, skrati i izbaci nepotrebne delove kako bi serija postala gledljiva za publiku. Za to imaju dovoljno vremena, pa se neće odložiti nastavak emitovanja serije koji je predviđen za sredinu februara - kaže za Kurir izvor sa RTS koji je prisustvovao sednici.

Marko Marinković
Marko Marinkovićfoto: Dragana Udovičić

U saopštenju za medije UO RTS je fokus stavio na primedbe profesora Milivoja Pavlovića.

- Uvažavajući mišljenje saveta i imajući u vidu svoje zakonske nadležnosti, Upravni odbor i menadžment RTS saglasni su da će ocenu o seriji „Nemanjići“ ipak dati gledaoci i stručna javnost nakon emitovanja - navode članovi Upravnog odbora.

Novinar Zoran Panović, jedan od novih članova, kaže da se žustro debatovalo, što je potvrdio predsednik UO Vladimir Vuletić.

- Rasprava je potrajala jer su na dnevnom redu bile još četiri važne tačke. O „Nemanjićima“ smo vrlo konstruktivno razgovarali. Na polemike u javnosti ne možemo da utičemo, niti je to naš posao - kratko je rekao Vuletić.

Predsednik saveta profesor Milivoje Pavlović nije želeo da komentariše ovu odluku. On je prvi tražio da se emitovanje „Nemanjića“ prekine dok ne bude prikazan makar deo serije.

Stanko Crnobrnja
Stanko Crnobrnjafoto: Fonet

Doajen televizije i profesor Stanko Crnobrnja kaže da su gledaoci nezadovoljni.

- Publika se s pravom buni, a RTS je zatečen situacijom. Oni u javnosti potpuno legitimno brane svoje delo. Neće biti lagan proces nastavka emitovanja. RTS je očekivao da će reakcija na seriju biti euforija, a dobili su suprotno - nezadovoljstvo. Publika je želela da vidi istorijsku bajku, a autori su izabrali drugačiji žanr. Da je rađeno u duhu fantastične priče „Gospodar prstenova“, bili bismo zadovoljni - kaže Crnobrnja.

On kaže da ima vremena za popravni.

- U montaži može sve da se popravi. Problem je da li ima dovoljno kvalitetnog snimljenog materijala. Vešt montažer može da ubrza dijaloge i da unapredi stvari. Skraćenjem epizoda dobija se na dinamici. Sad će raditi pod još većim pritiskom. Nije dobro što se Upravni odbor suprotstavio volji saveta. Ti ljudi su bili glas naroda. RTS je na velikom ispitu - zaključuje Crnobrnja.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Dragana Udovičić, Fonet, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track