ZBOG GLASOVA PADALE TUŽBE: Beovizija nikad nije mogla bez skandala
Foto: Arhiva

ISPADI

ZBOG GLASOVA PADALE TUŽBE: Beovizija nikad nije mogla bez skandala

Pop kultura -

Festival Beovizija, na kojem se posle devet godina pauze ponovo bira srpski predstavnik na Evroviziji, oduvek su pratili skandali.

foto: Arhiva

Mnogi pevači su svoj loš plasman pravdali time da je ceo događaj izrežiran, a neki izvođači su čak i podnosili tužbe smatrajući da samo sud može da ispravi nepravdu koja im je, kako su navodili, naneta.

Svakako najupečatljiviji skandal dogodio se 2006, a u njega su bili uključeni Flamingosi i crnogorska grupa No nejm. Kako su Srbija i Crna Gora tada još bile jedna država, komšijska zemlja je imala pravo glasa na Beoviziji.

foto: Damir Dervišagić

Negodovanje

Članovi žirija RTCG nisu dodelili nijedan poen Flamingosima i njihovoj pesmi „Ludi letnji ples“, pa je tako podgorički boj bend s pesmom „Moja ljubavi“ osvojio prvo mesto. Publika je imala drugačije mišljenje, pa su Ognjen Amidžić, Marinko Madžgalj i Luis s hitom „Ludi letnji ples“ dobili 12.000 glasova, dok je No nejm skupio svega 3.500, ali su Crnogorci ipak proglašeni za pobednike.

foto: Damir Dervišagić

Predstavnik srpskog žirija Milan Đurđević izašao je na binu i rekao da treba da se preispita regularnost, a publika u Sava centru boj bendu nije dozvolila da otpeva pobedničku pesmu. Negodovanjem i zvižducima oni su sprečili ovo izvođenje i ovacijama na binu vratili Flamingose. Epilog je u najkraćem bio taj da zbog nemogućnosti dogovora između dve države nismo ni učestvovali na Evroviziji.

Ni 2007. nije prošla bez frke. Petoro takmičara koji su izvisili za finale - Mira Škorić, Amadeus bend, Maja Nikolić, Jelena Kovačević i Aleksandra Perović - smatrali su da je telefonsko glasanje publike namešteno i da je na žiri izvršen pritisak. Oni su sazvali konferenciju za štampu i najavili žalbu, dok je Maja podnela i prijavu Odeljenju za privredni kriminal MUP Republike Srbije i Javnom tužilaštvu.

Estradna mafija

Nezadovoljni izvođači su kasnije smirili strasti, čestitali su pobedu Mariji Šerifović, ali su i dalje tvrdili da SMS glasovi nisu regularno prebrojani. Maja je rekla i da treba da se pronađe neko kome je smetao njihov ulazak u finale, optužila „estradnu mafiju“ i navela mogućnost da RTS nije svestan šta se dogodilo. Javni servis je nekoliko dana nakon skandala izdao saopštenje u kojem je odbacio sve navode i koje je ocenio kao oblik pritiska, insistiravši na regularnosti takmičenja i na tome da „neće dozvoliti kompromitovanje festivala“ niti će pristati na vašarsku atmosferu.

foto: Damir Dervišagić

Ana Nikolić i Ivana Selakov pretrpele su štetu 2009. godine. Zbog greške u prebrojavanju glasova publike i žirija, pevačice se nisu našle u finalu. Nešto kasnije, RTS je priznao da je napravio grubi propust i njih dve su naknadno vraćene na spisak finalista. Selakovljeva je pristala da peva u finalu, dok je Ana odbila. Ona je tužila Javni servis, a Viši sud je 2014. presudio u Aninu korist.

foto: Dragan Kadić

Kurir / JELENA STUPARUŠIĆ

Foto: Arhiva, Damir Dervišagić, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track