ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Roboti kroje sudbinu sveta
Foto: Profimedia

Strah

ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Roboti kroje sudbinu sveta

Pop kultura -

Izveštaj „Zloupotreba veštačke inteligencije“ identifikuje tri oblasti - digitalnu, fizičku i političku, u kojima će veštačka inteligencija u bliskoj budućnosti biti okrenuta protiv ljudi

LONDON - Veštačka inteligencija, pored mnoštva korisnih stvari, može da predstavlja opasnost za budućnost planete, od automatskog hakovanja, preko napada na pojedince, do manipulisanja izborima, ocenili su naučnici u izveštaju „Zloupotreba veštačke inteligencije“.

Autori izveštaja upozoravaju da vlade moraju da razmotre nove zakone, kao i da oni koji rade na sistemima veštačke inteligencije moraju više da rade na sprečavanju zloupotreba.

Pet godina

Šarar Avin iz Centra za istraživanje spoljašnjih rizika pri Univerzitetu Kembridž rekao je za BBC da se izveštaj fokusirao na mogućnosti veštačke inteligencije koje postoje sada ili će biti dostupne u roku od pet godina, a ne u dalekoj budućnosti.

Realna pretnja

- Jedna od realnih opasnosti je da bi pojedinci ili grupe mogli da dođu u posed dronova sa softverom za prepoznavanje lica i likvidiraju svoje mete. Tu je i političke manipulacije. Programeri mogu da naprave lažne video-snimke za političku manipulaciju, a hakeri da koriste programe za sintezu govora kako bi se napadali politički protivnici - rekao je on.

Već se koriste botovi za manipulaciju na društvenim mrežama koje kontrolišu ljudi, što je dovelo i do uticaja na političko izveštavanje medija. Sofisticirani sistemi mogli bi da se koriste i za regrutovanje terorista.

Gori su od ljudi

DONOSE NOVE OPASNOSTI

Majls Brandejdž sa Instituta za budućnost čovečanstva pri Oksfordu rekao je da će veštačka inteligencija doneti nove opasnosti.

- Sistemi veštačke inteligencije ne samo da dostižu nivo ljudskih rezultata već ih znatno nadmašuju - rekao je on.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track