LEGENDARNI MUZIČAR UČESTVOVAO JE U HLADNOM RATU: Čovek u crnom napisao je najlepše ljubavno pismo ikada, a poslednji nastup će vas rasplakati!
Foto: Profimedia

ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN

LEGENDARNI MUZIČAR UČESTVOVAO JE U HLADNOM RATU: Čovek u crnom napisao je najlepše ljubavno pismo ikada, a poslednji nastup će vas rasplakati!

Pop kultura -

Džon R. "Džoni" Keš je bio američki muzičar koji se smatra za jednog od najuticajnijih ,a rođen je na današnji dan 1932. godine.

foto: Profimedia

Njegov raznoliki stil muzike mu je obezbedio ulaz u kantri, rokenrol i gospel muzičke kuće slave, a njegovo pevanje se prepoznaje po dubokom bas-bariton glasu.

Tokom karijere je, uprkos tome što nijednom nije odležao zatvorsku kaznu, Keš izgradio identitet Čoveka u crnom - usamljenog pobunjenika. Ono što mnogi nisu znali je da je aktivno služio vojsku za vreme Hladnog rata, i to u kontra-obaveštajnoj službi kao kriptograf. Toliko je bio talentovan u razbijanju sovjetskih šifri da je bio jedan od najtraženijih obaveštajaca, a bio je i prvi koji je preneo vest o Staljinovoj smrti.

foto: Profimedia

Tokom nastupa u Ontariu 1968 godine, Keš je na bini zaprosio Džun Karter iz poznate muzičarske porodice Karter, sa kojom je godinama zajedno nastupao i dobio sina Džona Kartera Keša 1970. godine.

Nakon 35 godina braka, Džun Karter je 2003. godine preminula, a Keš je samo četiri meseca kasnije otišao za njom. Njoj je posvetio i najlepše ljubavno pismo.

Džoni Keš sa ćerkom
Džoni Keš sa ćerkomfoto: Profimedia

"Srećan rođendan, princezo.

Starimo i navikavamo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugom misli. Znamo šta želimo bez ijednog postavljenog pitanja. Ponekad malo idemo na živce jedno drugome. Ponekad možda i jedno drugo uzimamo zdravo za gotovo.

Ali ponekad, kao danas, razmišljam o svemu i postaje mi jasno koliko sam srećan što sam život proveo s najboljom ženom koju sam upoznao. Još uvek me fasciniraš i inspiriraš. Tvoj uticaj čini me boljim. Ti si predmet mojih želja i glavni razlog zbog kojeg postojim. Jako te volim.

Srećan rođendan, princezo."

Džoni Keš i Džun Karter
Džoni Keš i Džun Karterfoto: Profimedia

Pogledajte njegov poslednji nastup:

Kurir.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track