Najnovije vesti

SVETOZAR CVETKOVIĆ UOČI PREMIJERE NA FESTU: Mladima ništa nismo ostavili
Foto: Dragan Kadić

Pesimista

SVETOZAR CVETKOVIĆ UOČI PREMIJERE NA FESTU: Mladima ništa nismo ostavili

Pop kultura

Svi smo duboko umrljali prste i ne možemo da ih operemo, kaže slavni glumac o svojoj ulozi u novom filmu Dejana Zečevića „Izgrednici“

Novi crnobeli film reditelja Dejana Zečevića „Izgrednici“ publika će večeras premijerno videti na Festu. Posle nekoliko godina pauze, glavnu ulogu u domaćoj kinematografiji tumači Svetozar Cvetković.

- Moja generacija je ostavila mladima samo najgore. Zato je moj lik najtragičniji jer pripada toj generaciji koja ništa nije ostavila naraštajima u amanet, osim da dignu desnu ruku za pozdrav „hajl“.

Celo to desničarenje koje je danas aktuelno i aktivno u dobroj meri u svetu, a postalo je i kod nas izuzetno atraktivno, nije istisnuto, već je ostavljeno generacijama koje se nisu ni rodile kad je taj goreći nacionalizam i fašizam, to goreće zlo treptalo. Tad je moja generacija bila mlada i samo je prenela novoj, koja ne zna šta će sa sobom. Tu je tragedija tih mladih koji nemaju za šta da se uhvate. Ne postoji ovde pozitivan lik, ne postoji nada, šansa, svi smo umrljali prste duboko i ne možemo da ih operemo - kaže Cvetković.

foto: Dragan Kadić

Tri mlade nade

Glavne uloge poverene su Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju. U filmu mlada trojka ne uviđa da im se haos, koji je izazvan za potrebe projekta, polako uvlači u život. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

- Ne kažem da nema nade, ali je mladima teško da je nađu - smatra Bjelica.

Goran Bogdan
Goran Bogdanfoto: MArina Lopičić

Nakon prošlogodišnje premijere u Puli, ostvarenje „Agape“ Branka Šmita o pedofiliji u katoličkoj crkvi predstavljeno je u Beogradu. Mladog župnika igra zvezda „Senki nad Balkanom“ Goran Bogdan, dok se za njegovu ljubav bore junaci „Ničijeg deteta“ Denis Murić i Pavle Čemerikić.

Nije lako, ali je izazov

- Mi nismo hteli da se bavimo samo pedofilijom ili homofobijom nego je ovo film uopšte o različitosti. Ostavili smo publici da sama sudi. Bio je to riskatni potez da nikoga ne pravdamo niti osuđujemo, već smo samo otvarali pitanja - kaže Bogdan i dodaje:

- Nije mi bilo lako. Uloga je veoma komplikovana, ali volim kad mi je teško da radim. Posle projekcije u Hrvatskoj nismo izazvali sablazan, što mi je drago, valjda svi sazrevamo kao društvo.

Kurir / Mona Cukić

Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...