NEKAD JE BILO DRUGAČIJE

(VIDEO) SUTRA SE ODRŽAVA POPULARNI OSKAR: Ali ovaj detalj sa PRVE dodele sigurno niste znali!

Pop kultura -

Sutra se održava jubilarna, 90. po redu dodela prestižnih nagrada "Oskar". Ova noć već decenijama je sinonim za glamur, svečane toalete, snažne govore, ali i same nagrade.

Međutim, koliko god da je danas sve javno, transparentno i medijski propraćeno (TV ekipe se širom sveta urtkuju koja će dobiti mesto na crvenom tepihu), nekada nije bilo tako.

Naime, malo ljudi zna jeste kako je izgledala prva dodela Oskara, davne 1929. godine.

Kako prenosi "24sata.hr", bilo je 270 zvanica, karta je koštala pet dolara, a sve je bilo u maloj dvorani Hollywood Roosevelt hotela u Los Anđelesu. Trajala je svega 15 minuta.

Ceremoniju je vodio glumac i producent Daglas Fernbaks, koji je sa suprugom, glumicom i prvom filmskom zvezdom Meri Pikford bio i idejni začetnik nagrade.

foto: Profimedia

Neki od nominovanih umetnika nisu bili nominovani zbog jednog konkretnog filma, već svog rada generalno, a ta se praksa ubrzo promenila.

Čitava ceremonija je trajala 15 minuta, a nije prenošena ni na televiziji ni na radiju. Televizijski prenosi počeli su 1953. godine. Dobitnici, koji su izglasani tri meseca ranije, morali su da ustaju sa večere koju je činila piletina na maslacu, kako bi preuzeli statuu.

Kurir.rs/24.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track