OD FAVORITA DO BIZARNIH DETALJA: Sve što treba da znate pred dodelu Oskara koja bi mogla da promeni svet!
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVOSTI NA JEDNOM MESTU

OD FAVORITA DO BIZARNIH DETALJA: Sve što treba da znate pred dodelu Oskara koja bi mogla da promeni svet!

Pop kultura -

Večeras se u Los Anđelesu održava 90.jubilarna dodela Oskara i sve je spremno za ovu glamuroznu svečanost.

Voditelj će, drugu godinu zaredom, biti Džimi Kimel.

Pre nego što počne magična noć, prisetićemo se najuzbudljivijih trenutaka sa ranijih dodela.

Gaf na prošlogodišnjoj dodeli Najuzbudljiviji trenutak prošlogodišnje dodele Oskara bio je ujedno i najneugodniji. Kada je trebalo da voditelji pročitaju dobitnika Oskara u najvažnijoj kategoriji večeri - za najbolji film, u njihovim rukama završila je koverta s imenom dobitnice u kategoriji za najbolju žensku glavnu ulogu. Reakcija publike bila je neprocenjiva, a o ovom gafu se pričalo danima. Jubilarna 90. dodela koja će se održati u ovoj noći mogla bi da prođe u znaku prekretnica.

Najmlađi dobitnici

Do sada, najmlađi glumac koji je osvojio Oskara je Edrijen Brodi (44) koji je sa 29. godina osvojio prestižnu nagradu zahvaljujući ulozi u "Pijanisti" Romana Polanskog.

Timoti Kalamet, zvezda filma "Zovi me svojim imenom" ove godine je nominovan za najboljeg glavnog glumca pa bi mogao postati najmlađi dobitnik Oskara u toj kategoriji.

Najstariji dobitnici

Kristofer Plamer mogao bi da postane najstariji dobitnik Oskara u kategoriji za najboljeg sporednog glumca. I prethodni rekord drži on. Plamer je 2012.godine nagrađen za ulogu u filmu "Početnici", a sada je u trci zahvaljujući ulozi u filmu "Cena života" A u kojem je u poslednji tren zamenio Kevina Spejsija.

foto: Profimedia

Inače, Kevin je trebalo da glumi u ovom filmu ali ga je Ridli Skot izbacio nakon brojnih optužbi za seksualno uznemiravanje.

Da podsetimo, listu ovogodišnjih favorita predvodi "Oblik vode" (Shape of Water) Giljerma del Tora sa 13 nominacija. Osim njega, za najbolji film nominovani su i "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) Martina Mekdone, "Beži" (Get Out) Džordana Pila, "Lady Bird" Grete Gervig, "Skrivena ljubav" (Call Me By Your Name) Luke Gvadanjina, "Denkerek" (Dunkirk) Kristofera Nolana, "Fantomska nit" (Phantom Thread) Pola Tomasa Andersona i "Najmračniji čas" (Darkest Hour) Džoa Rajta.

Prosečna cena ove svečanosti košta oko 44 miliona dolara, statueta Oskara premazana slojem od 24-karatnog zlata vredi oko 900 dolara. Studiji u proseku potroše 100 miliona dolara po filmu za kampanju, dok 30 sekundi reklamnog prostora u SAD u vreme dodele iznosi 2,6 miliona. Procenjuje se da je na stajling jedne glumice sa A-liste utrošeno 10 miliona dolara.

Najskuplju haljinu na dodeli Oskara nosila je Dženifer Lorens 2013. godine. Kreacija modne kuće "Dior" koštala je 4 miliona dolara.

foto: profimedia

Filmovi sa najviše nominacija

Oblik vode" je 10. film u istoriji dodele sa 13 nominacija. Trenutni rekord, sa 14 nominacija, drže "Sve o Evi" (1951), "Titanik" (1998) i "La La Land" (2017).

Ove godine je oboren i rekord bračnih parova koji dele nominaciju:

Ema Tomas i Kristofer Nolan ("Denkerk", na najbolji film), Džoen Selar i Danijel Lupi ("Fantomska nit", za najbolji film), Ilejn Mekmilion Šeldon i Kerin Šeldon ("Heroin(e)", za najbolji kratki dokumentarac), Kejt Dejvis i Dejvid Hajlbroner ("Trafik Stop", za kratki dokumentarac), Ru Kuvajata i Maks Portret ("Negative Space", za kratki animirani); Emili V. Gordon i Kumail Nandžiani ("The Big Sick", za originalni scenario), Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez ("Koko", za originalnu pesmu) i Dorota Kobijela i Hju Velčman ("S ljubavlju, Vinsent", za dugometražni animirani).

Među nominovanim glumcima ima bivših supružnika:

  • prva žena Garija Oldmana (Najmračniji čas), Lesli Manvil, nominovana je za sporednu rolu u "Fantomskoj niti".
  • Meril Strip (Doušnik) je uvećala vođstvo na listi najnominovanijeg glumca u istoriji. Ovo je njena 21. nominacija. Do sada je osvojila tri Oskara: 1979. (Kramer protiv Kramera), 1982. (Sofijin izbor) i 2011. (Čelična dama).
  • Džon Vilijams nominovan je 46. put za originalnu muziku (Ratovi zvezda: Poslednji džedaji) a 51. put uopšte (ima pet nominacija za originalnu pesmu). On drži rekord za živu osobu sa najviše nominacija i drugi je na večitoj listi, odmah iza Volta Diznija (59 nominacija).
  • Četiri najjeftinija filma među devet nominovanih imaju, pak, najviše ocene na sajtu Rotten Tomatoes: "Beži", S"krivena ljubav", "Lady Bird" i "Tri bilborda". Na sajtu IMDb ovako izgleda vodeća trojka: "Tri bilborda", "Skrivena ljubav", "Denkerk". Najduži film je "Skrivena ljubav": 132 minuta.
foto: profimedia

Kurir.rs, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SUTRA SE ODRŽAVA POPULARNI OSKAR: Ali ovaj detalj sa PRVE dodele sigurno niste znali!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track