AŠHEN ATALJANC ZA KURIR: Baletom pobeđujemo depresiju i stidljivost
Foto: Promo

Balerina o mladim igračima

AŠHEN ATALJANC ZA KURIR: Baletom pobeđujemo depresiju i stidljivost

Pop kultura -

Muzika pomaže pri lučenju endorfina, zato deca iz baletske sale izlaze nasmejana i srećna, kaže za Kurir slavna balerina

Balerina Ašhen Ataljanc radila je koreografiju za scenski spektakl za decu „U potrazi za snom“, koji će izvesti polaznici njene škole igre 24. marta u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ na Paliluli.

O ovom komadu, kao i radu i putu mlade balerine i baletana u Srbiji, razgovarali smo sa jednom od najpoznatijih naših balerina.

- Predstava će biti sastav glume, muzike i plesa, a osim klasičnog baleta, nudi i savremenu igru i hip-hop. Ovaj dečji spektakl govori o odrastanju, ljubavi, poverenju, o devojčici koja je izgubila svoju baletsku patiku i u potrazi za njom svašta novo otkriva i pronalazi zajedno sa publikom.

Koliko su igra i muzika važne u razvoju dece?

- Naučno je dokazano da igra opušta, pospešuje kreativnost, pomaže u anksioznim stanjima, depresiji, nesanici. Kao i kod odraslih, utiče dobro na decu i u fazi rasta. Igra pomaže stidljivoj deci da rastu sa više poverenja u svet. Muzika pomaže pri lučenju endorfina, pa samim tim stvara osećaj zadovoljstva, zbog toga posle časova deca iz baletske sale izlaze nasmejana i srećna.

Kakav je razvojni put mlade balerine u Srbiji? Koji savet imate za roditelje?

- Svaka devojčica svakako mora proći godine školovanja koje su predviđene. U Beogradu, kao i u svemu, postoji mnogo mogućnosti za školovanje i stipendiranje talentovane dece i mladih. Neki moji đaci su stipendisti prestižnih evropskih škola, a neki od njih i solisti nacionalnih kompanija.

Napustili ste Beograd, a opet ste vratili u svoj rodni grad. Šta je odredilo vaš povratak?

- Posle 15 godina boravka u Nemačkoj i Italiji, u Beograd sam se vratila kada se rodila moja ćerka Ani, koja sad kod mene pohađa prvi razred osnovne baletske škole. Sin Noa se rodio u Beogradu. Mislim da imaju predivno detinjstvo.

Da ste na jedan dan ministar kulture, šta biste promenili?

- Svakako postoji mnogo toga što bih pokušala da promenim. Pre svog ličnog pečata, pre svega bih primenila već ustaljene forme koje veoma uspešno funkcionišu u školstvu i profesionalnom radu u zemljama, odnosno kompanijama u kojima sam radila.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track