PREDRAGU EJDUSU ZLATNI ĆURAN: Ne pada mi na pamet da prestanem da radim!
Foto: Printscreen/Prva TV

DanI komedije

PREDRAGU EJDUSU ZLATNI ĆURAN: Ne pada mi na pamet da prestanem da radim!

Pop kultura -

Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus, ovogodišnji dobitnik najviše nagrade festivala "Zlatnog ćurana" za životno delo, otvorio je u Jagodini tradicionalni 47. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dane komedije", koji će trajati do 27. marta.

Početak festivala su najavile fanfare i vatromet a prvu od sedam predstava na festivalu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade izvelo je Atelje 212 "Urnebesnu tragediju" Dušana Kovačevića u režiji Marka Manojlovića.

Statuetu "Zlatnog ćurana" Ejdusu je uručio gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, a predstavnica Komercijalne banke novčani deo nagrade.

"Drago mi je i strećan sam što sam u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu", rekao je Ejdus i poljubio "Zlatnog ćurana".

"Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajnije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevniji i traži veliki rad", rekao je Ejdus.

Komediju smatram vrhuncem glumačkog umeća, istako je Ejdus i dodao da mu je "nagrada postrek za dalji rad".

"Jesam u godinam kada treba da razmišljam o prestanku rada, ali mi to ne pada na pamet", rekao je Ejdus i festival proglasio otvorenim.

Sat vremena pre otvaranja festivala, u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija "Vlastimir Djuza Stojiljković", posvećena ovom glumcu, koji je umro pre tri godine, a dobitnik je nagrade "Zlatni ćuran".

Autor izložbe je kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Biljana Ostojić.

Otvaranju festivala i izložbe prisustovao je veliki broj predstavnika javnog, kuklturnog, privrednog i političkog života Jagodine, Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije i Boegrada.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" je teatrolog dr Ana Tasić a predstave će ocenjivati publika i stručni žiru u sastavu: pozorišni reditelj Nikola Zavišić, predsednik, urednica u redakciji kulture RTS Olivera Milošević i glumac Srđan Aleksić.

Kurir.rs/Tanjug/Printscreen/Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track