Najnovije vesti

U DOMU VOJSKE OTVORENA RETROSPEKTIVA IZLOŽBA MIŠE KRAVCEVA: Čarobni feniksi ostavili publiku bez daha
Foto: Damir Dervišagić

Vredelo je čekati

U DOMU VOJSKE OTVORENA RETROSPEKTIVA IZLOŽBA MIŠE KRAVCEVA: Čarobni feniksi ostavili publiku bez daha

Pop kultura


Posle 17 godina slike Mihajla Miše Kravceva ponovo su izložene u njegovom rodnom Beogradu, u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije.

Retrospektivna izložba "Purpurni feniks" obuhvata sve faze Mišinog plodnog stvaralaštva: okrenutost antici i fantastici, kroz prikaze životinja i ptica i sastoji se od oko 40 dela koje će publika moći da pogleda do 18. aprila.

foto: Damir Dervišagić

"Ruskih korena i senzibiliteta, Miša je slikar neba, zemlje i vode, magičnih vizija pretočenih u zelene, plave i purpurne kolorističke reke.Umetnik snažne impresije, one slikarske, instinktivne emocije, čulan i spontan, i povrh svega, duboko posvećen svetu antike. Stvaranje je za njega stvar trenutka, jer slika u jednom dahu", kaže Maja Živanović, likovni kritičar.

foto: Damir Dervišagić

Miša je srećan što kritika i publika veoma pozitivno reaguje na njegove slike. "Mislim da sam kao slikar sazreo, a trebalo mi je dugo dugo vremena da postanem mlad. Srećom, mladost nema godište i ona je način života. Ako umes da vidiš i da osetiš, onda je život zadovoljstvo", objašnjava Kravcev.

foto: Damir Dervišagić

O načinu na koji bira motive svojih slika Miša kaže: "Slikar ne slika ono što vidi, vec ono što oseća. Sta znači videti?Đ'e8 Ko vidi realno, da li oko, da li ogledalo? I zašto mi uvek zažmurimo kada nam je nešto zaista lepo, na primer, poljubac, dodir, zalogaj? Da li je slika ono sto se samo vidi spolja ili ono sto se itekako i oseća iznutra? Uvek sam pokušavao da naslikam dela koja će imati petu dimenziju. Koje neće biti samo slike, već koje će živeti i prenositi logos i životnu euforiju i biti neka vrsta životnih baterija. Sa mnogima sam to i uspeo".

(kurir.rs)  

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...