NAJGORI PLASMAN U ISTORIJI EVROVIZIJE: Velike tajne kriju se iza hita "Brazil" Bebi Dol!
Foto: Dragana Udovičić

SVAĐE I PREDRATNO STANJE

NAJGORI PLASMAN U ISTORIJI EVROVIZIJE: Velike tajne kriju se iza hita "Brazil" Bebi Dol!

Pop kultura -

Bebi Dol je pre odlaska na Evrovziju 1991. godina imala potpuno drugačiju verziju pesme "Brazil". Naime, pre nego što je otišla u Rim gde se održavalo takmičenje, kompozitor i čelni ljudi televizije u potpunosti su promenili tekst.

Na Pesmi Evrovizije 1991. godine u Rimu, Bebi Dol je nastupila prva uz totalno drugačiji aranžman. Naime, Jugoslovenska Radio televizija je Evroviziji poslala pesmu sa drugačijim aranžmanom i korigovanim tekstom od one koja je pobedila na Jugoviziji, da bi Bebi Dol u Rimu 4.maja 1991. izvela pesmu sa sasvim trećim aranžmanom.

foto: Printscreen

Došlo je do neslaganja orkestra Italijanske Radio televizije i dirigenta Slobodana Markovića, tako da je ispalo da je na Jugoviziji praktično izglasana jedna pesma, a da se na Pesmi Evrovizije čula potpuno druga.

Pesma je tada zauzela poslednje, 21. mesto sa samo jednim bodom koji smo dobili od Malte. U istoriji Jugoslvije ali i Srbije ovo se smatra najgorom pozicijom u finalu svih vremena.

Ali tu se istorija pesme "Brazil" ne završava.

Radio televizija Beograd je snimila čak tri muzička spota za pesmu "Brazil". Dva spota su bila ekranizovana za pesmu na srpskom jeziku, dok je treći spot urađen za englesku verziju pesme. U to vreme je bio reditelj Emir Kusturica snimao je film "Dom za vešanje" te se jedan spot za pesmu na maternjem jeziku našao u filmu.

U Rimu prateće vokale Bebi Dol pevale su Aleksandra i Kristina Kovač.

Zanimljivo je to da je Jugovizija 1991. bila poslednja Jugovizija na kojoj su učestvovale sve jugoslovenske republike.

Tih meseci za loš plasman na Pesmi Evrovizije mnogi su krivlili napetu situaciju na političkoj sceni Jugoslavije. Dva dana pred samo takmičenje došlo je do incidenta u Borovom Selu, između hrvatske policije i srpskih snaga, pa je na konferenciji za štampu Bebi Dol morala da odgovara na neugodna pitanja vezana za političku situaciju u Jugoslaviji.

(Kurir/Blic, Foto:Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track