LORKA POSLE 40 GODINA NA SCENI NARODNOG: Naša tragedija će vas dovesti do katarze
Foto: Zaknić Vićenco

PREMIJERA Lorka posle 40 godina na sceni Narodnog

LORKA POSLE 40 GODINA NA SCENI NARODNOG: Naša tragedija će vas dovesti do katarze

Pop kultura -

Svetlana Bojković prvi put će u nacionalnom teatru večeras biti partnerka Dari Džokić u predstavi „Dom Bernarde Albe“, u kojoj igraju samo žene, a glumica kaže da će je voleti i većina muške publike

Maestralna Dara Džokić staće večeras prvi put u karijeri na scenu Narodnog pozorišta u komadu slavnog španskog pesnika Federika Garsije Lorke „Dom Bernarde Albe“.

Nakon Vide Ognjenović, koja je predstavu režirala 23. marta 1978, novu postavku dela uradila je Ana Grigorović. Talentovana rediteljka ulogu služavke Ponsije, koja je Bernardi jedini prozor u svet, poverila je Svetlani Ceci Bojković.

- Tekst je nastao 1936, ali je prošao kroz naše ruke i danas je savremen - kaže Ceca.

Zaplet počinje kad Bernarda odluči da zatvori svojih pet kćeri u kuću na osam godina zbog smrti oca.

- Veoma sam samokritična prema sebi. Mislim da imamo dobru predstavu, a nas devet žena radilo je u sjajnoj atmosferi. Mirno izlazimo večeras pred publiku - konstatuje Bojkovićeva.

foto: Zaknić Vićenco

Ceca smatra da će ovu predstavu voleti i muškarci.

- O njima se govori i bez njih ne bismo mogli. Lorkina priča je univerzalna i ima elemente tragedije, koja će izazvati katarzu (pročišćenje duše, op. aut.) kod gledalaca - smatra glumica.

Pored Dare i Cece, u podeli su Zlatija Ivanović, Dubravka Kovjanić, Sloboda Mićalović, Vanja Ejdus, Suzana Lukić, Sara Vuksanović (devojčica) i Rada Đuričin (Glas).

I mlada Ana Grigorović prvi put radi u Narodnom pozorištu.

- Ovaj komad je izuzetno važan jer se bavi ženskim pitanjima i nudi veliki broj bogatih ženskih uloga u vremenu kada prostora za žene nije bilo. Lorka je tretirajući problem pozicije žena u španskom društvu vešto provukao činjenicu da su njihovi najsuroviji dželati one same. Danas ga možemo svrstati upravo u pomenutu kategoriju „ženskog pozorišta“ i neosporno je i dalje aktuelan, ali zbog prirode problema koje tretira i prirode društva koje se malo promenilo od tridesetih godina prošlog veka nikako nije namenjen isključivo ženskoj publici - kaže Ana.

Narodno pozorište novu sezonu otvara premijerama „Balkanskog špijuna“ i „Nečiste krvi“.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Zaknić Vićenco

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track