(FOTO) NA SNIMANJU SA LAZAROM RISTOVSKIM: Kralj Petar U BRDIMA oko Soko grada
Foto: Promo/Aleksandar Letić

Čarape kralja Petra

(FOTO) NA SNIMANJU SA LAZAROM RISTOVSKIM: Kralj Petar U BRDIMA oko Soko grada

Pop kultura -

Ekipa filma ‘’Kralj Petar Prvi - U slavu Srbije’’ snimala je ovih dana u brdima iznad Soko grada, u blizini Manastira Svetog Nikolaja, nedaleko od Ljubovije. Za potrebe filma deo terena prekriven je ‘’snegom’’, a glumci i brojni statisti strpljivo su čekali početak snimanja.

Dok je čekao na svoju scenu, poznati glumac Lazar Ristovski, koji tumači lik kralja Petra, kazao je da je Milovanu Vitezoviću, autoru romana "Čarape kralja Petra" koji je okosnica filma, i njemu dugo trebalo da se dokopaju ovog projekta, čiji su prvi kadrovi snimljeni sredinom marta na Staroj planini.

- Ovo je film o epopeji koju je Evropa zaboravila, ili je nije dovoljno cenila. Mi niti smemo da je zaboravimo, niti imamo izbora, osim da se poklonimo onima koji su pali za ovakvu Evropu. Evropu u koju srpski narod, koji je ginuo za nju, opet nema otvorena vrata. Naše je da se odužimo herojima Velikog rata i mi to radimo najbolje što možemo. Ako je muka koju ulažemo u ovaj projekat merilo uspeha, nećemo se postideti – kaže Ristovski.

foto: Promo/Aleksandar Letić

Kako ocenjuje, povlačenje srpske vojske i naroda preko albanskih planina, priča je ravna najboljim antičkim tragedijama.

- Tako je tretiramo, sa puno emocije i patosa, ali na vizuelno savremen način. Glavni likovi u filmu su i sinovi starog kralja, Đorđe i Aleksandar, pojavljuju se Momčilo Gavrić, najmlađi vojnik na svetu, koji je istorijski lik, a neverovatno upečatljivo ga igra mali Ivan Vujić, srpski generali i vojvode Stepa, Mišić, Bojović, Putnik, kao i Nikola Pašić, Apis, Marinko i Makrena Spasojević, ali i “izmišljeni” likovi koji predstavljaju narod, kao što je Života, koga sjajno tumači Raša Vujović – objašnjava.

Ristovski je u četrdeset godina dugoj karijeri ima igrao istorijske ličnosti što je, kaže, veliki izazov. Kralj Petar bio je omiljen u narodu sa kojim je delio sudbinu, a ovo je prvi igrani film o njemu.

- Ali, ne samo o njemu. Film priča o Srbiji, žrtvi i stradanju, kao i o veličanstvenoj pobedi. Gde god snimamo, svako ima nekoga ko mu je bio u Velikom ratu, ili ostao na Mačkovom kamenu, Albaniji, na Solunskom frontu. Igrajući kralja moram da mislim o tome. Ali, moj kralj neće biti samo istorijska figura, već živ čovek, koji je pre svega bio ratnik u devet ozbiljnih ratova. Biće čovek koji pati i voli, koji se preispituje i možda kaje, jer je pristao na povlačenje. Ovo je sigurno kruna moje karijere, jedan od najizazovnijih poslova u životu, mogu mirno da kažem, uloga mog života – kaže glumac.

foto: Promo/Aleksandar Letić

Reditelj filma je njegov sin Petar Ristovski, a Lazar kaže da ne osećaju pritisak mada je svestan da će ovaj film biti vrlo gledan i da javnosti ume biti oštar kritičar.

- Ponosan sam na Petra. Pokazuje manire rasnog reditelja. To bar mogu da prepoznam posle više od 80 uloga na filmu. Beskompromisan je borac i isteruje kvalitet bez ikakve dileme. Rešio je da napravi film koji neće imati mane srpske kinematografije. U tome mu pomažem bez zadrške i pritiska. Verujem u njega. Pre početka snimanja radio je sa glumcima veoma ozbiljno i rezultati se već vide. Biće to uzbudljiv istorijski film sa živopisnim likovima. Mi ne pravimo film za blogere, pravimo film iz muda. Ne bojimo se emocija i ne kalkulišemo – kaže, a na pitanje zašto je bilo potrebno da prođe vek pa da se ‘’naglas’’ setimo epopeje iz Velikog rata, ličnosti kao što su kralj Petar Prvi, Milunka Savić, Momčilo Gavrić... odgovara da‚ ‘’mi stalno volimo da krivimo druge za ono što nismo učinili‘‘.

- Krivili smo komuniste što te teme nisu obrađivane u prošlosti, ali od osamdesete kada je Tito umro, prošlo je mnogo godina pa ove teme nisu stigle na film. Busanje u prsa i pozivanje na patriotizam u Srbiji je sportska disciplina. Pa nije najbolji Srbin onaj koji najlepše peva himnu, već onaj koji svojim delom, radom i talentom to pokazuje – smatra Ristovski.

foto: Promo/Aleksandar Letić

Kaže da ljudi shvataju važnost ovog projekta i ekipa svuda nailazi na veliko razumevanje i pomoć. Kao u vremena kada su se se uz pomoć vojske snimali partizanski filmovi, sada Vojska Srbije mnogo pomaže ovaj projekat, čija je poruka da ne smemo zaboraviti pretke.

- Poruka je priča o slobodi i da ona nema cenu. Poruka je da ćemo se vratiti na Kosovo, kako kaže kralj Petar u svom govoru u Prizrenu pred povlačenje – rekao je Ristovski.

RTS je glavni producent serije od 10 epizoda, a producentska kuća "Zillion film" Lazara Ristovskog producent je filma ‘’Kralj Petar Prvi - U slavu Srbije’’ čija premijera se očekuje u novembru.

T.Ilić

BAŠ DOBAR FILM

Glumcu Ivanu Markoviću, kome je poveren lik Zdravka Vulovića, ađutanta kralja Petra, ovo je drugi profesionalni film.

- Igram kraljevog posilnog koji je uz njega od početka do kraja filma. Svaki lik vešto je napisan i očekujem da će ovo biti baš dobar film. Kod Petra mi se sviđa to što je vrlo detaljan reditelj, spreman je da jedan kadar ponavlja 15 puta dok ne dobije ono što želi. Svi zajedno želimo da uradimo što bolji film i verujem da će tako i biti – kaže Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track