Najnovije vesti

KOKAN MLADENOVIĆ TREĆI PUT REŽIRA U BDP-U: Svako će se prepoznati u predstavi Klošmerl
Foto: Dragan Kadić

Premijera

KOKAN MLADENOVIĆ TREĆI PUT REŽIRA U BDP-U: Svako će se prepoznati u predstavi Klošmerl

Pop kultura

Drama „Klošmerl“, prema romanu Gabrijela Ševalijea, u režiji Kokana Mladenovića, biće izvedena 23. aprila u BDP.

Nakon Prvog svetskog rata, kad širom Evrope na sve strane niču spomenici sećanja na junaštvo i pale žrtve, na jugu Francuske u Klošmerlu nova i ambiciozna gradska uprava odlučuje da, umesto spomenika, na centralnom trgu ispred katedrale podigne impozantan javni toalet, što postaje okidač konflikta.

- Čitav grad se podeli na urinofiliste i urinofobiste dok se sve ne završi u građanskom ratu i masakru - rekao je Mladenović, kome je ovo treća režija u pozorištu na Krstu.

foto: BDP

Spektakularnost predstave podseća, prema njegovim rečima, na to što se dešavalo u tom gradu, ali i na ono što se dešava u našim životima.

- Političnost naših života prisutna je i ovde. Neminovne su paralele ne samo s nama nego i čitav svet ide u pravcu potenciranja upravo ovih devijacija koje roman donosi - zloupotrebe političkog delovanja za lične svrhe, višak političkih ambicija koji se lomi preko sudbine nekih naroda, sumanuti arhitektonski projekti koji ruže mesta, a nema potrebe da postoje. Mi se prepoznajemo i u Steriji 150 godina kasnije, pa ćemo se prepoznati i u Ševalijeu - kaže reditelj.

Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...