REŽIJA MIRJANE KARANOVIĆ DOSTOJNA SVAKE VELIKE SCENE: Ženska žrtva ne dobija zahvalnost
Foto: Dragan Jereminov

Premijera predstave Žensko srce u šinjelu

REŽIJA MIRJANE KARANOVIĆ DOSTOJNA SVAKE VELIKE SCENE: Ženska žrtva ne dobija zahvalnost

Pop kultura -

Predstava "Žensko srce u šinjelu" u režiji Mirjane Karanović, po tekstu Miloša Vitezovića i u produkciji opštine Krupanj, u ponedeljak je premijerno izvedena u beogradskom Centru za kulturu "Vlada Divljan".

foto: Damir Dervišagić

Na 100. godišnjicu završetka Prvog svetskog rata bavi se životima tri glumice koje spremaju nemoguću misiju, predstavu u čast tri heroine ove epohe - Milunke Savić (igra je Nina Grahovac), Nadežde Petrović (Vesna Paštrović) i Flore Sends (Jovana Petronijević).

foto: Damir Dervišagić

Naizgled neizvodljiv zadatak prerasta u ispitivanje ličnih odnosa tri mlade žene, koje inspirisane podvizima žena-velikana ostvaruju svoju ličnu pobedu. Rediteljka Mirjana Karanović vešto nas vodi kroz dijaloge glumica, vraćajući nas u prošlost i slavne trenutke iz biografija žena koje su iz najplemenitijih pobuda dale žrtvu Srbiji.

Iako je reč o slavnim imenima naše istorije, komad na briljantan način dočarava položaj žena u srpskom društvu, koji se gotovo nimalo ne menja, bez obzira na to da li je reč o odnosu države prema njima ili o njihovim najintimnijim trenucima i podršci koja im je uskraćena u ovom sirovom muškom društvu.

foto: Damir Dervišagić

Replika koju bankar izgovara Milunki Savić da je dobra za rat, ali loša za mir, hirurški precizno odslikava status koje žene uživaju na ovim prostorima bez obzira na ordenje koje su zaslužile.

Završetak predstave uz srceparajuću "Plavu grobnicu" nije mogao da bude bolje osmišljen, a višeminutni aplauzi i nekoliko izlazaka glumica na bis ne opisuju dovoljno ocenu publike koliko komentar žene u publici: "Ja sam pustila suzu."

Tri mlade glumice pokazale su da nema malih teatara za velike teme, a sudeći po premijeri, predstava je zaslužila da se nađe na repertoaru velikih scena.

Milan Rašević

Foto: Dragan Jereminov, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track