Najnovije vesti

NATALI PORTMAN NAPRAVILA ODLUKU KOJA BI MOGLA SKUPO DA JE KOŠTA: Glumica odbila da primi nagradu u Izraelu!
Foto: Profimedia

UPLAŠENA

NATALI PORTMAN NAPRAVILA ODLUKU KOJA BI MOGLA SKUPO DA JE KOŠTA: Glumica odbila da primi nagradu u Izraelu!

Pop kultura

Ceremoija dodele Nagrade Genesis, takozvanog Jevrejskog Nobela, zakazana za jun ove godine, je otkazana nakon što je dobitnica, američka glumica, rođena u Jerusalimu, Natali Portman najavila da neće učestovovati u svetlu "novih događaja".

Fondacija Nagrade Genesis je saopštila sinoć da je veoma ožalošćena zbog toga.

 

Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavestio da su "nedavni događaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom događaju u Izraelu", preneli su izraelski mediji.

 

foto: Profimedia

Zato je ceremonija otkazana, a u saopštenju organizatora je takođe navedeno da oni "strahuju kako bi odluka Portmanove mogla izazvati da se filantropska inicijativa politizuje", što su oni nastojali da izbegnu u poslednjih pet godina. Glumica nije navela koji događaji su je uznemiirli, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela.

 

Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a više od 1.500 ih je ranjeno. Genesis nagrada je novčana, a dobitnici mogu da je poklone. Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Icak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas. Dodeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrednostima i jevrejskom narodu".

 

foto: Profimedia

Nagrada Genisis za Portmanvu je u decembru duplirana na dva miliona dolaradonacijom izraelskog filantropa Morisa Kana. Fondacija nije rekla da li će Portmanova ipak primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji. Nagradu Genesis su ustanovili Mihael Fridman i drugi bogati ruski biznismeni Jevreji i ona se dodeljuje u saradnji kabineta izraelskog premijera i Jevrejske agencije.

 

Portmanova je režirala i glumila u adaptaciji memoara izraelskog pisca Amosa Oza "Priča o ljubavi i tami". Kada je najavljeno da će dobiti nagradu Genesis rekla je da je ponosna na izraelske korene i jevrejsko nasleđe". Godine 2015. kada je Benjamin Netanjahu ponovo izabran za primijera rekla je da je vrlo uznemirena i razočarana, objasnivši da "njegove rasističke izjave smatra užasnim" ali da ne želi da kritikuje Izrael.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Beta, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...