BIOSKOP PONOVO RADI: Maratonci trče DIGITALNI KRUG! Premijera remasterizovane verzije kultnog hita u Kinoteci
Foto: Printscreen YouTube

Topalovići u novom ruhu

BIOSKOP PONOVO RADI: Maratonci trče DIGITALNI KRUG! Premijera remasterizovane verzije kultnog hita u Kinoteci

Pop kultura -

Digitalno restaurirani film “Maratonci trče počasni krug” premijerno je prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci. Remek delo jugoslovenske kinematografije čekalo je 36 godina na svoju DVD verziju, a poštovaoci "besmrtnih" Topalovića imali su priliku da legendarni film vide u novom ruhu - sa besprekornom slikom i zvukom.

foto: Printscreen

“Maratonci trče počasni krug” jedan je od filmova koji su obeležili 20. vek domaćeg filmskog stvaralaštva. Snimljen je 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je potpisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave. U glavnim ulogama briljirali su glumački velikani Danilo "Bata" Stojković, Pavle Vuisić, Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Bogdan Diklić i Jelisaveta "Seka" Sablić i drugi.

foto: Printscreen

Da "ponovo radi bioskop" uverili su se posetioci Kinoteke koji su prisustvovali premijeri restaurirane verzije.

foto: Dragana Udovičić

Nažalost, mnoge legende koje su svojim glumačkim talentom doprinele realizaciji ovog dela više nisu među nama, ali su oni "mlađi" - barem po tadašnjim merilima, svojim prisustvom ulepšali su ovaj događaj.

foto: Printscreen

U publici su se našli i kreatori ovog dela Slobodan Šijan, Dušan Kovačević i glavni "krivac" za realizaciju projekta, direktorr Kinoteke Jugoslav Pantelić.

foto: Dragana Udovičić

"Najlepše je to što smo živi, jer, nažalost, večeras gledamo sigurno jednu od najboljih generacija glumaca kojih više nema", istakao je Dušan Kovačević.

"To je tužna strana ovog filma, ali govoreći o lepim stvarima, ne mogu da ne zamislim čoveka koji je kupio novo odelo i sada u njemu šeta i oseća se ponovo mladim", dodao je dramaturg.

foto: Dragana Udovičić

Bogdan Diklić, koji je tumačio lik najmlađeg Topalovića, nije se ustezao od šale: "Jugoslave, al ste ga opravil, svaka vam čast", prokomentarisao je, kroz smeh, naš poznati glumac.

foto: Dragana Udovičić

Ovom prilikom Bogdanu je dodeljena i Plaketa Jugoslovenske kinoteke, koju je poznati glumac dobio još 2012. ali mu do sada nije uručena.

foto: printscreen Youtube

Okupljenima se obratila i Melita Bihali, koja je u filmu ostavila trag igrajući kućnu pomoćnicu porodici pogrebnika. "Srećna sam što sam doživela da film nosi novo odelo. Mislim da me je Boža preporučio za ulogu zbog mojih grudi", našalila se glumica i nasmejala prisutne.

1 / 14 Foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs/ Foto: Pritnscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track