DRAGOLJUB ILIĆ ILKE KOMPONOVAO MUZIKU ZA SERIJU: Nemanjića se ne bi postideli nigde u svetu
Foto: Nebojša Mandić

Ilke iz Generacije 5 deo tima najskuplje serije

DRAGOLJUB ILIĆ ILKE KOMPONOVAO MUZIKU ZA SERIJU: Nemanjića se ne bi postideli nigde u svetu

Pop kultura -

Bilo je raznih komentara na seriju, dobrih i loših, ali su naš rad svi zdušno pohvalili - album sa tom muzikom je već razgrabljen, kaže Dragoljub Ilić

Naša najstarija diskografska kuća PGP RTS objavila je album sa originalnom muzikom iz serije „Nemanjići - rađanje kraljevine“. Na disku se nalazi 25 kompozicija, od toga pet tradicionalnih, dok je ostale specijalno za seriju komponovao i orkestrirao Dragoljub Ilić Ilke.

- Bio je to zaista veliki posao koji sam radio godinu dana, bukvalno svakoga dana od osam ujutru do osam uveče. Pred sobom sam imao odgovoran posao da ostavim nešto generacijama koje dolaze. Nekoliko meseci sam proučavao istoriju i muziku iz perioda vladavine Nemanjića. Otkrio sam da su istovremeno bila razvijena dva vida muzike, takozvana pučka ili narodna muzika i duhovna crkvena muzika - kaže Ilke, koji ističe da je veliku pomoć imao za numere duhovne muzike u čarobnom glasu pevačice Divne Ljubojević, kao i u vizantijskom pojanju Nikole Popmihajlova.

Osim autentične muzike iz perioda Nemanjića, Ilić je komponovao i delove koji prate dinamiku akcionih ili ljubavnih scena u seriji.

- Veliki sam ljubitelj epske fantastike. Za potrebe snimanja oformio sam muzički orkestar od tridesetak članova koji smo nazvali „Nemanjići“. Među njima su bili Tijana Milošević (violina), Ladislav Mezei (violončelo), te vokalna grupa Serbija global art i srpski vizantijski hor „Mojsije Petrović“. Sa muzičkim producentom Oliverom Jovanovićem mislim da smo napravili nešto čega se ne bi postideli nigde u svetu. Kada smo doneli muziku za najavnu špicu urednicima serije, svi su bili zaista oduševljeni - priča Dragoljub.

Prvi tiraž albuma koji se nedavno pojavio već se rasprodao, a Ilić ne skriva radost zbog toga.

- Sa rediteljem Markom Marinkovićem ranije sam sarađivao na seriji „Moj rođak sa sela“. Bilo je raznih komentara na seriju „Nemanjići“, i dobrih i loših, ali muziku su svi zdušno pohvalili. To je sad potvrdila i publika jer je disk među najprodavanijim u PGP. Kako vreme bude prolazilo, mislim da će sve doći na svoje mesto što se tiče vrednosti serije - zaključuje muzičar.

foto: PrintScreen

O Generaciji 5

OKUPLJAM BIVŠE ČLANOVE BENDA

Dragoljub Ilić Ilke frontmen je i benda Generacija 5, koji baš ove godine slavi 40 godina od objavljivanja prvog singla. Njegova želja je da na sceni ponovo okupi bivše članove i pevače Gorana Miloševića i Đorđa Davida.

- Čvrsto smo rešili da jednim velikim beogradskim koncertom obeležimo izlazak našeg prvog singla. Postoji ideja da na jednom mestu okupimo sve ljude koji su prošli kroz grupu tokom svih ovih godina, a da li će se to realizovati, zavisi od mnogo faktora - kaže Ilke.

foto: Zorana Jevtić

Prognoza O šansama rođenog brata na Evroviziji

NEMCI BIRAJU POBEDNIKA, PLASMAN U FINALE JE USPEH

Dragoljub Ilić Ilke dugo godina bio je šef delegacije Srbije na Evroviziji, a ove godine na prestižnom festivalu takmičiće se njegov rođeni brat Sanja Ilić.

- Dosta može da zavisi od samog nastupa na sceni. U vokalne kvalitete pevača i pevačica Balkanike nikad nisam sumnjao i mislim da, što se toga tiče, neće biti nikakvog problema. Poslednjih desetak godina su posao i apsolutni uticaj na takmičenje preuzeli Skandinavci i Nemci.

Njih ima najviše u glavnom bordu i oni se za sve pitaju, dele poslove jedni drugima, dobro se potpomažu i dopunjavaju jer je u pitanju veliki novac od koga treba da žive do sledeće Evrovizije. Nama ostaje da prihvatimo njihova pravila igre ili da odustanemo, što ne bi trebalo da radimo, već da pokažemo našu evropsku pripadnost. Uspeh je svaki plasman u finalu jer, kad se uporede finansijske moći jedne Francuske, Engleske, Španije, mi smo tu sporedni igrači.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track