promocija knjige

(KURIR TV) PUPIN POSLE 100 GODINA PRED SRBIMA: Naučnikova borba za srpsko nasleđe

Pop kultura -

U kripti Hrama Svetog Save u sredu uveče, pred velikim brojem posetilaca, predstavljena je knjiga "Spomenici Južnih Slovena - Pupinova borba za srpsko nasleđe SPC 1918-2018".

foto: Vladimir Sporčić

O ovom vrednom delu, koje je nakon sto godina prevedeno sa engleskog na srpski jezik, a u kojem je poznati naučnik beležio srpske zadužbine i svetinje, govorili su akademik Matija Bećković, Aleksandar Gajšek, Dragoslav Bokan i priređivač Aleksandra Ninković Tašić. Odlomke iz knjige govorio je Goran Sultanović.

foto: Vladimir Sporčić

Aleksandar Gajšek je, čitajući dugačak spisak ustanova i udruženja kojima je Pupin pomagao, ukazao na veliku humanitarnu aktivnost naučnika i njegovu želju da u Americi predstavi Srbe u najboljem svetlu.

foto: Vladimir Šporčić

"Nijedan narod u istoriji nije podigao toliko zadužbina i svetinja koliko smo mi, a one su ostale u senci profanih zdanja. Pupin je ovu knjigu napisao zajedno sa arhitektama Konstantinom Jovanovićem i Tomasom Grejemom Džeksonom na engleskom kako bi predstavio stranom kulturnom svetu jedinu legitimaciju srpskog naroda. Ova knjiga je dokaz da jedan čovek može da uradi nešto za svoj narod iako bi to trebalo da rade institucije. Zato hvala Aleksandri", rekao je Matija Bećković.

foto: Vladimir Sporčić

On je zajedno sa Ninkovićevom ukazao na to da su brojne knjige godinama cenzurisane.

"Najveća laž bila je zavada između Nikole Tesle i Mihajla Pupina. Oni su imali različita mišljenja, ali su se sa poštovanjem odnosili jedan prema drugom. Postoje svedočenja da su se poslednji put videli kada je Pupin bio u bolničkoj postelji i tada su dugo razgovarali. Srećna sam što je napokon ovaj komadić istine koji je nedostajao sada pred nama", rekla je Aleksandra.

foto: Vladimir Sporčić

Među mnogobrojnom publikom bili su spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, Dejan Tomašević sa suprugom Jelenom, bivši fudbaler Dušan Savić, Veljko i Aleksandra Gudelj i drugi.

foto: Vladimir Šporčić

(Kurir, Mona Cukić / Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track