FANOVI SE ODUŠEVILI, ALI UZALUD: Džordž R. R. Martin najavio NOVU KNJIGU iz sveta IGRE PRESTOLA, ali NE ONU koju očekujete!
Foto: Profimedia

NOVOSTI

FANOVI SE ODUŠEVILI, ALI UZALUD: Džordž R. R. Martin najavio NOVU KNJIGU iz sveta IGRE PRESTOLA, ali NE ONU koju očekujete!

Pop kultura -

Pisac Džordž R. R. Martin je otkrio svojim fanovima da je napisao novu knjigu iz sveta prikazanog u serijalu "Igra prestola" ali da to neće biti iščekivani "Zimski vetrovi", planirani šesti tom serijala. Umesto toga autor je otkrio da je napisao istoriju dinastije Targarjen koja će izaći 20. novembra.

"Vatra i krv" dešava se 300 godina pre događaja u "Pesmi leda i vatre" i priča o "građanskom ratu Targarjenovih koji je umalo zatro njihovu dinastiju".

foto: Profimedia

Na svom blogu Martin je opisao delo kao sopstvenu verziju Tolkinove mamutske istorije o Srednjoj Zemlji i rekao da je napisao skoro 1000 stranica. On je prvi put pomenuo ovaj tom prošlog leta, kao prvu od planirane dve istorije Vesterosa još tada je priznao da nije siguran šta će prvo biti objavljeno, "Vatra i krv" ili "Zimski vetrovi".

Martin je potvrdio da će njegovi fanovi za sada morati da se zadovolje ovom istorijom, barem u 2018. Peta knjiga iz serijala na kojem je zasnovana TV-serija "Igre prestola", "Ples sa zmajevima", objavljena je 2011. a serija je u međuvremenu odvela likove van korica Martinovih knjiga. "Ne, zima ne dolazi... barem ne u 2019. Moraćete da čekate i dalje na 'Zimske vetrove'. Ali ćete moći da se vratite u Vesteros", napisao je Martin.

On je naglasio da knjiga nije novi deo narativne fikcije smeštene u svet "Igre prestola".

"Želim da naglasim, u stvari da viknem, da 'Vatra i krv' nije roman. Nije tradicionalni narativ i nikada nije trebalo da bude... nazovimo je 'izmaštanom istorijom', sa akcentom na reči 'istorija'. Pošto i sam volim da čitam popularnu istoriju to je ono na šta sam ovde ciljao. Dakle: nije roman. Da li je to svima jasno? (Premda ovde ima dovoljno priča za 20 romana. Bitki, krvoprolića, izdaja, ljubavi, požude, užasa, verskih ratova, politike, incesta, istorijskog revizionizma, svega toga)".

foto: Profimedia

Kako je dalje otkrio, knjiga će pokriti "sve kraljeve Targarjenovih od Egona I (Osvajača) do vladavine Egona III (Zmajoubice) zajedno sa njihovim suprugama, braćom i sestrama, decom, prijateljima, rivalima, zakonima, putovanjima i drugim stvarima... Ah da, ima i zmajeva. Gomila zmajeva".

z izdavačke kuće "Bentam end Vojadžer" poručuju da su čitaoci možda imali uvid u deliće narativa u Svetu Leda i vatre i raznim antologijama, ali prvi put će ovde biti otkrivena čitava "tapiserija Martinove istorije Targarjena". Knjigu će pratiti 75 ilustracija umetnika Daga Vitlija.

Martin nije otkrio da li su "prikveli" (prethodnici) "Igre prestola" koji se trenutno spremaju na HBO zasnovani na materijalu iz "Vatre i krvi".

foto: Profimedia

"To jeste logično pitanje a jedni odgovor koji mogu da dam je... pa, niko još nije siguran i svakako ne smem ništa da kažem. Hajde da to ostavimo po strani. Što se mene tiče, ja se sada opet vraćam "Zimskim vetrovima".

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) MAČKA KAO ELIZABET TEJLOR: Pogledajte čarobnu boju očiju ove bele mace! A kako tek pozira pred kamerom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track