SEKS SKANDAL TRESE ŠVEDSKU AKADEMIJU! NIŠTA OD NOBELA ZA KNJIŽEVNOST: Žan-Klod Arno terao žene na GRUB ORALNI SEKS da su neke i povraćale, a ono što je uradio švedskoj princezi je BRUTALNO
Foto: Profimedia

SEKS SKANDAL TRESE ŠVEDSKU AKADEMIJU! NIŠTA OD NOBELA ZA KNJIŽEVNOST: Žan-Klod Arno terao žene na GRUB ORALNI SEKS da su neke i povraćale, a ono što je uradio švedskoj princezi je BRUTALNO

Pop kultura -

Krajem prošle godine #MeToo pokret doveo je u pitanje dodelu Nobelove nagrade za književnost. U centru skandala je francusko-švedski bračni par, fotograf Žan-Klod Arno i pesnikinja Katarina Frostenson, koja je u međuvremenu napustila mesto članice Švedske akademije koja pak svake godine bira laureata za Nobelovu nagradu za književnost.

Dok je Arno, navodno, neumesno pipkao devojke, njegova supruga ogrezla je u korupciju.

Izvori koji žele da ostanu anonimni pravo nju navode kao osobu koja je čak sedam puta "procurila" informacije o dobitnicima Nobelove nagrade, koju dodeljuje Švedska akademija.

Upravo iz tih razloga, po prvi puta nakon sedam decenija Nobelova nagrada na književnost neće biti dodeljena ove godine. Poslednji se puta to dogodilo 1943. godine, u jeku Drugog svetskog rata. Po odluci Švedske akademije, dobitnik Nobela za književnost za 2018. biće proglašen iduće godine, isto kadi u laureat za 2019.

foto: Profimedia

Čak 18 žena ga optužuje za pipanje Žan-Klod Arno čak je 18 žena optužilo kako ih je neprimereno dirao, a mnogi tvrde kako se zlostavljanje dogodilo u stanovima koji pripadaju Akademiji.

"Ništa nije rekao što bi me upozorilo na ono što će se dogoditi. Nije bilo flertanja niti prethodnog dodira, a ja sam samo odjedanput osetila ruku na međunožju. Kao da je kopao, bio je grub. Ustala sam se i ošamarila ga", izjavila je književnica Gabrijela Hakanson o incidentu koji se, navodno, dogodio 2007. godine.

Njen partner, autor i advokat Tomas, svedočio je o događaju.

"Sećam se vrlo jasno jer je to bila jedna od najgrubljih stvari koje sam ikada video. Ljudi oko nas su tresli glavama i šaptali kako čovek nije sav svoj", rekao je Tomas.

foto: Profimedia

"Neke su povraćale" Neke su žene, koje žele ostati anonimne do potencijalnog suđenja, rekle kako ih je grubo naterao na oralni seks, pa bi čak krenule da povraćaju. S jednom je imao aferu, a kada ga je ona ostavila, Arno bi je zvao sve dok nije promenila broj telefona. Prvi susreti, nasilni dodiri pa čak i ucenjivanje poslovima kretali bi na susretima koje su često zajedno organizirali njegov kulturni klub i Akademija. Nakon nekoliko pisanih pritužbi, Akademija se ogradila od Arnoa.

On je na to uzvratio mejlovima gde tvrdi da nije kriv, da je samo reč o nesporazumu.

Možda najpoznatija anegdota o ponašanju Arnaulta uključuje švedsku princezu Victoriju koju je Arno, navodno, tokom jednog formalnog druženja 2004. godine neprimereno dodirivao i prolazio rukom po leđima. Otjerala ga je princezin asistent, a kasnije je zamolila organizatora da se pobrine da više nikada ne bude u istoj prostoriji s njim.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track