BIZARNA AKCIJA U AMERICI: Glava Sergeja Trifunovića procenjena na 3.000 dolara
Foto: Damir Dervišagić

Svaka roba ima svog kupca

BIZARNA AKCIJA U AMERICI: Glava Sergeja Trifunovića procenjena na 3.000 dolara

Pop kultura -

Na aukciji i izložbi u Americi razgrabljene su odrubljene glave Sergeja Trifunovića, Slobodana Beštića, Ane Sakić i drugih domaćih glumaca korišćene na snimanju "Srpskog filma" reditelja Srđana Spasojevića. Umesto da završe u nekom muzeju, prodate su preko I-beja za 3.000 dolara. Prodaji je prethodila trodnevna izložba održana od 18. do 20. maja u Los Anđelesu, gde je posetiocima ponuđena mogućnost da pogledaju rekvizite korišćene u filmu. Glave, tela i kostimi samo neke od stvari koje su završile na tržištu. Među rekvizitima bili su i originalni scenario filma.

foto: Printscreen

"Iznenađen sam što su maske završile na aukciji. Niko me nije obavestio da će biti prodate. Mislio da sam da će biti sačuvane", kaže za Kurir njihov tvorac Miroslav Lakobrija.

foto: Promo

Najbrže je prodata glava Sergeja Trifunovića, koji tumači lik producenta Vukmira, za samo 3.000 dolara, dok bebe još čekaju svog kupca. Vest da je u toku prodaja prokomentarisao je i uspešni pisac i scenarista serije "Senke nad Balkanom" Dejan Stojiljković. "Pošteno. Jedina vredna ostavština ovog inače lošeg filma", napisao je Dejan. Budžet "Srpskog filma" bio je skromnih 6.975 evra, a samo "silovana beba" košta 6.000 dolara. Neko je dobro zaradio od ovog posla, a da prethodno o prodaji nije obavestio autore.

foto: PrintScreen

Kada je Srđan Spasojević 2010. režirao "Srpski film", nije ni sanjao da će njegov uradak postati toliko zloglasan. Čim se pojavio, bio je zabranjen na festivalima u Engleskoj i Španiji, a zbog svoje sadržine i danas je zabranjen za prikazivanje i prodaju u Španiji, Finskoj, Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Novom Zelandu, Maleziji, Singapuru, Norveškoj i Brazilu.

foto: Printscreen

Po izboru posetilaca najpoznatijeg veb-sajta koji se bavi filmovima IMDB, "Srpski film" je na prvom mestu kao najmorbidniji film ikada, a Spasojević je tokom brojnih intervjua naglašavao kako film treba gledati kao alegoriju na stanje u srpskom društvu od devedesetih godina naovamo. - "Srpski film" je vapaj za spas kulture i vrsta neophodne katarze. Zato, pogledajte ga da biste preživeli - poručuje reditelj.

foto: Printscreen

Film sadrži ekstremne i brutalne scene nasilja, pedofilije, nekrofilije, silovanja i mučenja. Ne preporučuje se mlađima od 18 godina i osobama osetljivim na takve sadržaje, zbog čega su takođe nadležni državni organi Srbije zatražili stručno mišljenje o tome da li film sadrži elemente krivičnog dela kako bi se pokrenuo postupak za njegovu zabranu.

Glavne uloge u njemu tumače Srđan Todorović i Sergej Trifunović, a scenario je napisao Aleksandar Radivojević.

Kurir / M Trajković - Lj. Radanov / Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track