NEUROHIRURZI REŠILI NAJVEĆU MISTERIJU KRALJA POPA: Evo kako je Majkl Džekson uspeo da izvede ovo! NE POKUŠAVAJTE OVO SAMI
Foto: Youtube/screenshot

otkrivena tajna

NEUROHIRURZI REŠILI NAJVEĆU MISTERIJU KRALJA POPA: Evo kako je Majkl Džekson uspeo da izvede ovo! NE POKUŠAVAJTE OVO SAMI

Pop kultura -

Jedan i jedinstveni Majkl Džekson, Kralj popa, bio je muzičar kojeg su oponašali širom sveta, posebno svaki njegov plesni korak.

Majkl je bio jako vešt igrač, i u većini svojih spotova učestvovao je u koreografiji. U nizu misterija kojeg su ga pratile, posebno nerazjašnjena bila je ona koja se ticala njegovog slavnog pokreta, nagiba iz video spota "Smooth Criminal".

Magneti u cipelama, konopci s kojim su ga pridržavali, samo su deo mogućih objašnjenja.

Ali, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je mogao učiniti nemoguće i izvesti pokret koji je biomehanički nemoguć.

U spotu iz 1987. godine za pesmu "Smooth Criminal" Džekson se naginje pod uglom od 45 stepeni i to iz zgloba, dok sve vreme održava svoje telo uspravno poput štapa.

Iluziju koju su mnogi pokušali oponašati (najčešće neuspešno) Džekson je uspešno izveo zahvaljujući posebnim cipelama i njegovoj snazi.

Stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju ovo kod kuće kako se slučajno ne bi povredili.

"Većina utreniranih plesača sa dobrom snagom središnjeg dela tela moći će da se sagnu maksimalno 20 do 30 stepeni prema napred. Majkl je to uspeo da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako je zapravo učinio nešto neverovatno", rekao je Manjul Tripati koji je u saradnji s kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje iz Indije radio na ovom slučaju, piše BBC.

Kad bi netko pokušao izvesti taj poznati pokret i nagib iz spota "Smooth Criminala", primetio bi kako taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Time je naginjanje limitirano, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao Kralj popa.

Dodatne stepene i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća.

"V" oblikovan prorez na dnu svake pete njegovih cipela imaju poseban deo koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućuje mu naginjanje prema napred, zbog težine koja prkosi gravitaciji.

Pre nego je pronašao obuću takvu je iluziju mogao izvesti uz pomoć konopca i pojasa koje su morali obmotati oko njegovog struka.

Ideju je dobio od američkih astronauta, tačnije njihovih čizmi, koje se mogu pričvrstiti na fiksiranu liniju dok rade u prostoru bez gravitacije.

Uz posebnu obuću i pomoć članova tima ovaj pokret je svejedno jako teško izvesti i zahteva upotrebu poprilične snage mišića karlcie i udova, kažu stručnjaci.

"Nekoliko njegovih fanova uključujući i autore pokušali su kopirati ovaj potez i nisu uspeli, a često su se zapravo i povredili u svojim poduhvatima. Šanse za povredu zgloba su ozbiljne. Potrebna vam je dobra snaga trbušnih mišića i potpora zglobova. Nije to tako lak trik", naglašavaju.

Kurir.rs/Express/Foto: Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ONA JE NOVI MAJKL DŽEKSON: Ima tek 8 godina, a pogledajte šta radi sa nogama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track