SLOBODAN BEŠTIĆ SPREMA PREDSTAVU O POKOJNOJ PEVAČICI: Ejmi je bila genije, društvo takve ljude najčešće tera u smrt
Foto: Dragana Udovičić

MONODRAMA

SLOBODAN BEŠTIĆ SPREMA PREDSTAVU O POKOJNOJ PEVAČICI: Ejmi je bila genije, društvo takve ljude najčešće tera u smrt

Pop kultura -

Tragični život pevačice Ejmi Vajnhaus i sudbina umetnika genija u društvu koje ga ne prihvata i pokušava da ga ukalupi tema je monodrame koju režira glumac Slobodan Beštić, a čija će premijera biti krajem juna u Dorćolskom narodnom pozorištu.

"Pre tri nedelje bio sam u Americi i upoznao mnogo ljudi iz sveta umetnosti. Kroz razgovore s njima ponovo sam počeo da mislim o temi na kojoj sam radio još pre 20 godina. Tada sam čitao Antonena Artoa jer je on pisao puno u svojim esejima o tome kako umetnik ne može da se integriše u društvo i koliko ga društvo kao sistem odbacuje.

Pisao je o Bodleru, Van Gogu... Oni nisu bili društveno prihvatljivi, imali su crtu genijalnosti i imali su božju misiju da svoj talenat ispolje na zemlji, ali društvo i oni sami sa sobom nisu u stanju da svoj talenat ispolje do kraja. Tu je i čuvena pesma "Albatros" o umetniku koji je kralj visina, ali kad se spusti na zemlju, postaje predmet rugla i podsmeha", objašnjava Beštić i dodaje: "Godina sam želeo da napravim predstavu na tu temu, međutim, činilo mi se nekako kao da su to prošla vremena.

Hteo sam da nađem primer takvog umetnika u našem vremenu i tako sam došao do Ejmi Vajnhaus. S druge strane, ona je poslednji koncert imala u Beogradu i eto još jednog razloga."

Beštić ističe da se ne radi o biografskoj predstavi, već o komadu koji će Ejmi koristiti kao paradigmu genijalnog umetnika.

foto: Profimedia, ALESSIA PIERDOMENICO

"Ona je donela svoj genijalni talenat na ovu planetu poput Mocarta, Bodlera, ali nije mogla da ga manifestuje do kraja, odnosno da preživi.

Artoova ideja je bila oštra - da društvo sistematski uništava umetnika", kaže Slobodan i dodaje: "Njena duša, glas kao crnkinje, taj soul u njoj kao da je nosila stotinu godina.

Šta se s njom događalo, kako je društvo pokušalo da je ukalupi u malu, slatku pop zvezdu i da je načini prihvatljivom po svaku cenu, to je moja temu."

Ejmi Vajnhaus će tumačiti Đurđina Radić, bivša pevačica benda Sevdah bejbi.

"Ona ima dovoljno moćan glas. Biće ovo monodrama-monokoncert s društveno-političkim temama. Pitanje je šta s genijalnim umetnikom radimo, da li ga šaljemo da umre ili ga podržavamo. Dok radim na ovom materijalu i dok slušam Ejmi, zaista u meni izazove jake emocije koje me dovedu do suza", zaključuje Beštić.

Adaptacija Ingmara Bergmana Radi komad sa ćerkom Hanom

Beštić otkriva i da će sledeći komad raditi sa svojom ćerkom Hanom, koja je takođe glumica. - S Hanom radim na komadu Ingmara Bergmana "Najbolje namere" i "Razgovori u četiri oka", ali ćemo uraditi adaptaciju za tri lika. Premijera će biti u septembru, a pored Hane igraće i Joakim Tasić i Dobrila Stojnić.

(Kurir/ Lj. Radanov / M. Cukić / Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track