U SEĆANJE NA ŽIVKA NIKOLIĆA: Društvo se ogrešilo o njega i ostalo mu DUŽNO!
Foto: Damir Dervišagić

Restauracija Lepote poroka

U SEĆANJE NA ŽIVKA NIKOLIĆA: Društvo se ogrešilo o njega i ostalo mu DUŽNO!

Pop kultura -

Legendarno ostvarenje Živka Nikolića "Lepota poroka" iz 1986. godine restaurirano je, a digitalna kopija premijerno je prikazana sinoć u okviru zatvorene projekcije na Kalemegdanu, dok će pred publikom biti večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.

foto: Damir Dervišagić

Nov život ovog ostvarenja okupio je one koji su obeležili ovaj film - Petra Božovića, Miru Banjac, Miodraga Krstovića...

Najviše je, ipak, sve prisutne obradovao dolazak glumice Vesne Pećanac, supruge legendarnog Živka Nikolića, i njihovog sina i unuka. Ona je za Kurir tihim, smirenim i setnim glasom evocirala uspomene na davna vremena.

foto: Damir Dervišagić

"Srećna sam što vas novinare vidim kraj sebe. Srećna sam što sam ovde. Ovom restauracijom vraćen je život filmu, ali i meni. Ponovo sam se rodila, preporodila. Moj Živko je tu večeras. Ovde je i srećan je sigurno. Mnogo sam propatila, mnogo sam bila besna. Prebolela sam sve i vratila se. Ali žao mi je što nije tu sa nama da vidi ovo. Mnogo je mlad otišao. Ispustili smo ga. Ogrešili su se o njega. Nisu mu dozvolili da radi kako je želeo. Deset godina on nije napravio nijedan kadar. Veliko zlo su mu učinili. Niko iz države i kinematografije nije reagovao. Ali ostavićemo to sad i radovati se ovom trenutku", rekla je Vesna Pećanac.

Mira Banjac istakla je ovom prilikom da je u njenom životu Živko Nikolić upisan crvenim slovima.

foto: Damir Dervišagić

"Večeras imam izuzetno zadovoljstvo, ali i veliki strah. Ja ulazim u novi vek, a ulazim i u devetu deceniju da ovo i doživim. Imala sam veliki strah pred prvi susret sa Živkom. Mislila sam da to treba da igra jedna jaka, lepa crnogorska žena jer su me učili da su takve žene iz miljea. Dolazim pred tog tihog, sjajnog čoveka, koji me je pogledao i diskretno rekao: "Moramo te ošišati i ofarbati." Napravili me na crnog gavrana, ni na muško ni na žensko. Posle me je pratilo to ni muško ni žensko. Ali vredelo je zbog Živka. Sve", kroz osmeh je rekla Mira i dodala:

foto: foto Promo

"To je bilo vreme kada su svi glumci na letovanju, a trebao nam je veliki broj statista, mladih, golih tela i pitali smo se gde ćemo naći grupu mladih koji će igrati nudiste. I u jednom trenutku dolazi grupa mladih iz Češke i pristali su da igraju", prisetila se Banjac.

foto: foto Promo

Ona je otkrila da je nedavno posetila u Crnoj Gori grob Živka Nikolića.

"Našla sam ga i mislim da sam sebe očistila. Živku Nikoliću je ostalo dužno i srpsko i crnogorsko društvo. On nije smeo tako da skonča. On je jedan od najznačajnijih u kinematografiji. Hvala mu", s tugom u glasu zaključila je Mira Banjac.

Kurir.rs / Mona Cukić / Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track