SEKS SIMBOL 20. VEKA I DALJE INTRIGIRA SVET: Jedna od najlepših žena na svetu bila je potcenjena za života! Danas je znamo kao GLOBALNU POP IKONU!
Foto: Profimedia

rođendan

SEKS SIMBOL 20. VEKA I DALJE INTRIGIRA SVET: Jedna od najlepših žena na svetu bila je potcenjena za života! Danas je znamo kao GLOBALNU POP IKONU!

Pop kultura -

Merlin Monro rođen je na današnji dan 1926. godine. Jedna je od najpoznatijih filmskih zvezda svih vremena čiji život, i delimično razrešena smrt, i danas zanimaju mnoge. Ona je i najveći seks simbol dvadesetog veka, a po mnogima i jedna od najlepših žena ikada.

foto: Profimedia

Postala je globalna pop ikona čiji se lik još prepoznaje svuda u svetu. No još uvek izaziva i kontraverze, pa dok je jednima nenadmašni simbol ženstvenosti i začetnica seksualne revolucije, drugi nisu oduševljeni njenim apetitom za muškarcima, stilom življenja i erotiziranim izgledom. Kako god, za života kao i nakon smrti Monro ostaje zvezda o kojoj se ni pola veka nakon smrti ne prestaje pričati, pisati i snimati.

Ready for summer like ?#TBT

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on

Neki ne mogu da zanemare njenu seksualnost, a drugi ranjivost i nežnost koju je u privatnom životu očito dobro 'skrivala ispod teške filmske šminke'. Njena slika prema svetu bila je i ostala možda najbolji osmišljeni projekat tog vremena, kad marketing i PR nisu postojali u današnjem obliku.

Pesme, pisma, strahove, tuge i radosti, duboka promišljanja i planove, sve je to zapisivala u svoje dnevnike. Otkriće dva ormara koji su ostali u studiju nakon njene smrti daju uvid u jednu drugu Merlin, daleko od one glamurozne lepotice. Kad se sve to pročitalo, neko je 'objasnio' da je prema koeficijentu inteligencije bila pametnija od Kenedija – njen je bio 168, a njegov 129.

Iako je Monro imala problema s učenjem tekstova, pa je kroz celu karijeru unajmljivala učiteljice glume, mnogi u Holivudu su znali da je pametna i talentovana. No, ipak je bila potplaćena i donekle necenjena, a njen je intelekt, prema nekima, bila dobro čuvana tajna. Jednom je i sama izjavila da 'moraš biti pametna brineta da bi glumila glupu plavušu'.

Da je bila konstantno potplaćena vidi se po sledećem: u filmu “Muškarci više vole plavuše” Džejn Rasel platili su za isti film deset puta više; za poslednji “Something’s Gotta Give” dali su joj 100 hiljada dolara, a Dinu Martinu pola miliona dolara, dok nije okrenula ploču.

Baby it's cold outside. #FirstDayOfWinter #MarilynMonroe

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on

Na kraju je zaradila milion dolara, jer je “20th Century Fox” prvo Merlin dao otkaz a onda je četiri dana pre smrti ponovo zaposlio te je dobila milion za dva filma jer je samo ona mogla da spasi posrnuli studio od bankrota. Ona je bila “zlatna koka” Foksa i američkog filma. Smatra se da se, sve skupa, na njoj zaradilo tadašnjih 200 miliona američkih dolara.

Marilyn Monroe at the beach in Amagansett, New York in 1957. ?: @samshawphoto

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track