EMOTIVNO

OTAC ILARION PROČITAO GOVOR PREMINULOM PROFESORU: Kada se digne zavesa, neka vas obasja svetlost i spolja i iznutra... (KURIR TV)

Pop kultura -

Predrag Bajčetić, poznati srpski producent, režiser i profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti, preminuo je 30. maja u 85. godini u Beogradu, a sahranjen je danas na Novom groblju u porodičnoj grobnici.

U koloni poslednjeg ispraćaja velikog profesora uputili su se Bajčetićevi najbliži, ali i veliki broj njegovih bivših studenata, kolega i prijatelja.

foto: Vladimir Šporčić

Govor Rastka Lupulovića pročitao je otac Ilarion, koji je devedesetih je bio jedan od najperspektivnijih mladih glumaca.

"I u pozorištu i na fakultetu i u svojoj radnoj sobi, svaki sagovornik koji je bio bitan, svaka reč je morala da ima težinu, svaki dan je bila premijera. Sve je proveravao istinom koja mu je navirala iz dubine bića, radi koje, čestit, kakav je bio, nije prihvatao laž, besmisao, ruglo svakodnevnice... Kritikovao nas je podržavajući nas, napadao nas je braneći nas od svih zveri koje su sa nama i u nama. Predavao je glumu, a učio nas je kako da živimo. Slobodan i nezavisan naučio nas je da verujemo, otkrivao nam je pakao ljudskog bića, a dao nam je Bibliju u ruke. Nepredvidiv, bio je uvek mlad, dečački radostan. Toliko mlad da si u njemu mogao da prepoznaš oca. Predrag Bajčetić je jedan od onih retkih ljudi za koje imaš utisak da posebno tebe vole i posvećuju ti pažnju. Onda shvatiš da si jedan u mnoštvu onih koji imaju isto iskustvo", rekao je i nastavio:

foto: Vladimir Šporčić

"Dragi profesore, rekli ste da vam je najveći kompliment dan kada vam je rečeno da ste bogotražitelj. Tražili ste Boga u svima onima kojima ste se do kraja davali. Tražili ste Boga biranim i sa pažnjom izgovorenim rečima. Dar vašeg unutrašnjeg smisla se otimao ka večnom smislu i logosu Božjem. Dragi profesore, pronašli ste onog koji je vas tražio od početka. Onoga koji je na pitanje koje je postavio: "Da nećete i vi da odete?" čuo odgovor: "Gospode kome ćemo otići imaš govor večnoga. I mi smo poverovali i poznali da si ti Hristos, sin Boga živoga. Kada se digne zavesa, neka vas obasja svetlost i spolja i iznutra. Uđite u radost Gospoda svoga i blistajte na najbitnijoj premijeri", izjavio je.

foto: Vladimir Šporčić

Kurir.rs, Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track