Najnovije vesti

(FOTO) OVO JE NAŠA BRUKA I SRAMOTA: Zapušten grob slikara Ljube Popovića u Valjevu! JEZIVO!
Foto: Youtube Printscreen

TUŽNO

(FOTO) OVO JE NAŠA BRUKA I SRAMOTA: Zapušten grob slikara Ljube Popovića u Valjevu! JEZIVO!

Pop kultura

Skoro dve godine je prošlo od smrti slikara Ljubomira Ljube Popovića, a njegov grob ni okolni prostor još uvek nisu uređeni.

U valjevskom naselju Brđani, gde počiva jedan od najvećih srpskih i evropskih slikara, samo je posečeno šiblje i pokošena trava kako bi se video krst iznad Ljubine humke. Iako je bilo najavljeno da će na prostoru gde je sahranjen srpski akademik biti aleja zaslužnih Valjevaca ili uređeni park sa crkvom, skoro dve godine nakon smrti od obećanja se nije dalje odmaklo.

foto: Slađana Stevanović/Kurir

Gradsko veće je još u martu prošle godine usvojilo odluku da se raspiše arhitektonsko-urbanističkog konkurs za idejno rešenje memorijalnog parka. Odluku, međutim, nisu podržali odbornici lokalnog parlamenta, tako da se od te ideje odustalo. Na kraju je odlučeno da se uradi idejno rešenje za uređenje prostora gde se nalazi grob Ljube Popovića, gde bi trebalo da bude uređeni park sa crkvom. Na takvu odluku uticao je protest žitelja tog dela Brđana, koji su smatrali da je "neprimereno" da se u neposrednoj blizini nove osnovne škole i nedaleko od dečjeg obdaništa nalazi groblje.

- Grad će raspisati konkurs za idejno uređenje prostora oko groba Ljube Popovića, a dok se to ne završi i ne realizuje, gradskoj čistoći JKP "Vidrak" naloženo je da prostor oko Ljubinog groba bude ozidan i da se ceo prostor čisti i održava u najboljem mogućem stanju. U međuvremenu, nastavićemo i dogovore sa SPC u vezi s podizanjem nove crkve - rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

foto: Slađana Stevanović/Kurir

I Nikola Kusovac, veliki prijatelj slikara, kaže da je čuo da je Ljubin grob u lošem stanju. - Žali mi se njegova supruga da je grob zapušten. Valjevo bi trebalo da mu iskaže zahvalnost. Trebalo je dobro promisliti pre nego što su ga tu sahranili. Mi brzo zaboravljamo šta nam treba činiti prema ličnostima koje su ostavile dubok trag. Teško mi je da izgovaram teške reči, ali da se održava Ljubin grob, potrebno je samo malo ljubavi - kaže Kusovac.

foto: Dragan Kadić

Ljuba Popović je sahranjen u Valjevu 16. avgusta 2016. Iako je njegova želja bila da počiva u porti stare crkve, od toga se odustalo jer tu nikada niko nije sahranjen, pa je za mesto gde počiva slavni slikar izabran Boričevac u Brđanima, mesto koje se nalazi nedaleko od kuće u kojoj je živeo.  

Kurir/ Slađana Stevanović 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...