VLASTA NE ZABORAVLJA SVOG DRUGA ĐUZU: Zaslužio je bar ulicu u svom Kruševcu
Foto: Damir Dervišagić

treća Godišnjica

VLASTA NE ZABORAVLJA SVOG DRUGA ĐUZU: Zaslužio je bar ulicu u svom Kruševcu

Pop kultura -

Mog dragog prijatelja uvek se setim kad ostanem sam. On mi je bio poslednji drug s klase, kaže Velisavljević o kolegi Vlastimiru Stojiljkoviću

Legenda srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković napustio nas je na današnji dan pre tačno tri godine u 85. godini, posle duge i teške bolesti. Čuveni Rodoljub iz kultne serije "Pozorište u kući" sahranjen je pod velom misterije. Njegova supruga Dušanka odlučila je da Đuza bude pokopan u porodičnoj grobnici njenih roditelja, a ne uz počasti, kako dolikuje takvoj glumačkoj legendi, u Aleji zaslužnih građana.

Na scenu je prvi put stao u Kruševačkom pozorištu, kao gimnazijalac, 1946. Rediteljka Soja Jovanović dve godine kasnije nagovorila ga je da upiše Pozorišnu akademiju i tako je postao član prve generacije školovanih glumaca u klasi profesora Mate Miloševića, gde je delio dobro i zlo s Vlastom Velisavljevićem.

"Mog dragog Đuze uvek se setim kad ostanem sam. On mi je bio poslednji drug s klase. Nije mi lako da govorim o njemu. S njim je otišlo sve što je činila klasa Mate Miloševića. Bio je dobar prijatelj i partner na sceni", kaže Vlasta.

foto: Dragana Udovičić

On smatra da veliki glumac zaslužuje da dobije svoju ulicu.

"Trebalo bi prvo da mu da se oduže njegovi Kruševljani. Neka ulica u centru grada treba da ponese njegove ime. U Beogradu može i neka na periferiji", smatra glumac.

 Ceca Bojković: Ne postoji osoba na svetu koja ga nije volela.
Ceca Bojković: Ne postoji osoba na svetu koja ga nije volela.foto: Dragan Kadić

Koleginica Svetlana Bojković uvek se s tugom seća svog partnera.

"Ne postoji osoba na svetu koja je poznavala Đuzu, a da ga nije volela. On je bio jedno drago biće. Imao je kao partner neverovatno lakoću i prirodnost. Pored njega smo se osećali kao riba u vodi i sve je bilo lako. On nije spadao u glumce koji su voleli mnogo da filozofiraju u analizi lika. Odmah se ubacivao u igru, a na prvu probu bi dolazio s poznavanjem teksta. Od partnera nije ništa tražio niti zahtevao, a zahvaljujući svom daru, opuštao nas je i sami bismo onda davali nešto najprirodnije iz sebe. Više u životu neću imati takvog partnera", rekla je Svetlana Bojković.

(Kurir/ LJ. R./Foto: Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track