Završila trinaesta FotosofiJa

ČUVENI ŠPANSKI FOTOGRAF ODUŠEVLJEN FOTOSOFIJOM: Eugenio je radio spot za Ramštajn, a sad je svoje znanje preneo mladim fotografima! NEPROCENJIVO! (VIDEO, FOTO)

Pop kultura -

Fotosofija, seminara za naprednu fotografiju pod vođstvom fotografa Damira Hoyke, održana od 10. do 17. juna, bila je posebno emotivna.

Pošto su završile besplatne radionice i predavanja, u Termama Tuhelj otvorena je izložba radova polaznika među kojima je publika izabrala najbolje.

foto: Igor Glavaš

Katica Filipović (25), rodom iz Posušja, nije mogla sakriti oduševljenje što je upravo njena serija art fotografija ostavila najveći utisak.

foto: Ivanovski Krume

"Moje vrijeme tek dolazi. Osetila sam to i pre Fotosofije, a sada sam dobila i konačnu potvrdu. Zato ne žalim što sam čak i pre dolaska na Hoykin seminar dala otkaz na mestu grafičke dizajerke. Nameravam da se posvetim isključivo fotografisanju, a naviše me privlači modna fotografija", rekla je Katica Filipović, koja je, sa još četrnaest seminarista, tokom Fotosofije učila od najboljih.

foto: Igor Glavaš

Među njima je bio i svetski poznat španski fotograf Eugenio Rekuenko (Eugenio Recuenco), koji je radio sa svetskim grupama, kao što je Ramštajn, i sarađivao je sa najpoznatijim modnim časopisima.

foto: Igor Glavaš

Impresionirala ga je kreativnost mladih fotografa i njihov napredak u samo nedelju dana.

foto: Zamenik glavnog i odgovornog urednika Kurira Sonja Lakić sa Hojkom i čuvenim fotografom Eugeniom

"Fotografije nastale za vreme seminara vrlo su zanimljive. Među njima je mnogo portreta, ali svi imaju različitu ideju. Video sam neke fotografije pre i posle obrade i jasno se vidi da su u postprodukciji dobile profesionalni finiš. Inače, mladim fotografima ovo je jedinstvena prlika za usavršavanje, ali i dobra prilika da nauče komunicirati s poznatim osobama, modelima, stilistima...", rekao je Eugenio, koji je radio za prestižne magazine, poput Vougea, Ellea, Vanity Faira, GQ-a.

foto: Ivanovski Krume

Seminaristima je otkrio kako izgleda snimanje poznatih reklamnih kampanja, modnih editorijala i predstavio svoj projekt 365, čiji se završetak očekuje krajem godine.

Iako je seminar završio, Hoyka kaže kako to za seminariste nije kraj već početak Fotosofije, budući da se pridružuju 'plemenu' koje sad broji 195 'fotosofa'.

"Beskrajno sam ponosan i zadovoljan što sam, uz pomoć svojih asistenata, tolikom broju mladih i talentiranih fotografa pružio priliku da napreduju i budu još bolji. Mnogo mi znači što je i fotograf svetskog kalibra Eugenio Rekuenko prepoznao i pohvalio naš projekt i što je među seminaristima sve više onih poput Franje Matkovića, jednog od najboljih modnih fotografa Hrvatske, koji su se nakon seminara etablirali te žive od fotografije", zaključio je Hoyka.

foto: Ivanovski Krume

Kurir.rs/Foto: Igor Glavaš/Krume Ivanovski/Video: Mislav Mesek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track