NEVIĐENO BLAGO NARODNOG MUZEJA: Slika Paje Jovanovića Kićenje neveste ponovo pred publikom posle 30 godina
Foto: Narodni muzej

premijera na vidovdan

NEVIĐENO BLAGO NARODNOG MUZEJA: Slika Paje Jovanovića Kićenje neveste ponovo pred publikom posle 30 godina

Pop kultura -

Nakon francuske galerije u Londonu, gde se nalazila do 1893. godine, i privatnog vlasnika, čuvena slika "Kićenje neveste" otkupljena je za Narodni muzej 1935. godine, posredstvom Ministarstva inostranih dela Kraljevine Jugoslavije.

"Kićenje neveste" jedno je od najpoznatijih dela Paje Jovanovića. Nastalo je u vreme umetnikovih intenzivnih putovanja i boravaka po Balkanu, u prvoj polovini osamdesetih godina 19. veka.

foto: Narodni muzej

Vedra, folklorno živopisna, besprekorno slikarski izvedena, s obiljem etnografskih detalja, ova slika predstavlja jedan od najboljih Jovanovićevih radova kako ovog perioda tako i u celini. U širem kontekstu, ovo delo Paje Jovanovića u sebi sadrži sve odlike poetike akademizma i prema tome je, zajedno s drugim Jovanovićevim delima iz ovog perioda, presudno uticalo na razvoj srpskog realističkog slikarstva krajem 19. veka.

Poznata je i druga verzija ove teme, ali, nažalost, samo po opisu iz literature. Na toj slici su oko neveste dve žene koje je kite, dok je s leve strane prikazana majka kako sklopljenih ruku od radosti plače. Takođe su naslikana i ulazna vrata s leve strane, na kojima stoji devojka koja samo što nije zaplakala, dok se s desne strane nalazila žena koja vodi ka nevesti devojčicu s darovima.

U literaturi se slika pojavljuje i pod nazivima: "Nevesta", "Kite mladu", "Oprema mlade".

Tokom konzervatorskih ispitivanja, sprovedenih prilikom konzervatorsko-restauratorskih radova u Ateljeu za restauraciju umetničkih dela Narodnog muzeja u Beogradu 2009. godine, ustanovljeno je da ispod gornjih bojenih slojeva postoji potpisana prvobitna kompozicija s istom temom. U završnoj varijanti, Jovanović je skratio format platna s desne strane za oko sedam centimetara, prostor enterijera je nešto izmenio, levu stranu kompozicije je u manjoj meri prepravio, a desni deo je potpuno preslikan: tri devojke koje sede i vezu na klupi naslikane su preko figura žene i devojčice koja nosi korpicu s cvećem i stidljivo nevesti prinosi darove.

Kurir/ Foto: Narodni muzej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track