FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU: Sofest u znaku Varljivog leta 1968!
Foto: Printscreen

sve naše varljive godine

FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU: Sofest u znaku Varljivog leta 1968!

Pop kultura -

Filmski festival u Sopotu 47. Sofest održaće se od 3. do 7. jula pod sloganom "Sve naše varljive godine".

Tokom pet festivalskih dana biće prikazana 23 filma, a značajna odrednica festivala je i obeležavanje godišnjica događaja koji su bitno uticali na srpski, jugoslovenski i svetski film.

"Upravo se navršilo pet decenija od velikih studentskih nemira koji su 1968. zahvatili skoro ceo svet, a kod nas su imali specifičnu društveno-političku boju, uglavnom crvenu. Tom temom ćemo se baviti izložbom plakata u Galeriji KC u Sopotu "1968/2018", gde našu savremenost predstavlja plakat filma "Nigde", kojim se i otvara 47. Sofest. Biće tu i dokumentarni filmovi "Ideal 68" Almira Šečkanovića i Mirka Subotića, kao i "Zabranjeni bez zabrane" Dinka Tucakovića", kaže Aleksandar Avramović, član odbora.

foto: Printscreen

Festival zatvara "Varljivo leto '68" Gorana Paskaljevića koji će biti prikazan u čast nagrađenih, a počasno priznanje za stvaralaštvo pripalo je Vojkanu Borisavljeviću.

Avramović je dodao da u kratkometražnom filmu pod naslovom "Poziv", reditelja Miloša Ljubomirovića, glavnu ulogu, prvi put igra Nada Savkić, legenda kafane "Kod Nade i Tome" u Tresijama. "Nada je zaslužila posebnu zahvalnicu u ime decenija dobrote", kazao je Avramović.

Prema njegovim rečima žiri će biti sastavljen od prošlogodišnjih laureata. "Predsednica Hristina Popović je tumačila glavnu ulogu u pobedničkom ostvarenju "Jesen samuraja", a članovi su i dobitnici nagrada za najbolju mušku ulogu: Igor Đorđević i za režiju Bojan Vuletić.

foto: Damir Dervišagoić

Za njega nema dileme da je glavni iskorak festivala manifestacija "Filmski maraton na poklon Beogradu". "Pozivam Beograđane da dođu u Dom omladine Beograda 9. jula gde će ih čekati dobitnici nagrada na našem festivalu" kazao je Avramović.

Kurir.rs / Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track