KULTNI FILM KOJI JE ZAROBIO TINEJDŽERSKA SRCA SLAVI 40 GODINA: Veliki jubilej mjuzikla koji je proslavio Travoltu! (FOTO)
Foto: Profimedia

VANVREMENSKI KLASIK

KULTNI FILM KOJI JE ZAROBIO TINEJDŽERSKA SRCA SLAVI 40 GODINA: Veliki jubilej mjuzikla koji je proslavio Travoltu! (FOTO)

Pop kultura -

Iako su četiri decenije prošle otkako je ekipa iz srednje škole Rajdel pesmom i plesom prodrla u srca tinejdžera širom sveta, "Briljantin" i dalje osvaja. Filmski mjuzikl 'Briljantin' vratio je gledaoce u njihove srednjoškolske dane s dobrom devojkom iz susedstva Sendi (Olivija Njutn-Džon (69)) i zločestim Denijem (Džon Travolta(64)).

foto: Profimedia

"Kada smo završili film, nismo, naravno, imali pojma kakav će uticaj imati", kazao je redatelj Rendal Klejzer kom je Briljantin bio prvi dugometražni film.

foto: Profimedia

"Pretpostavljali smo da bi mogao dobro da prođe kod tinejdžera leto ili dva, ali da će i 40 godina posle osvajati publiku svih starosnih doba, to nismo ni sanjali ", dodao je.

Temeljen na brodvejskom mjuziklu o ljubavi dvoje srednjoškolaca, film je snimljen u Los Anđelesu u dva meseca za šest miliona dolara. Kritičari su ga sasekli. 'Briljantin' je, međutim, zaradio 400 miliona dolara i bio je najuspešniji filmski mjuzikl sve do pojave "Mama Mije" 30 godina kasnije.

foto: Profimedia

Kada je Klejzer angažovao svoj naslovni glumački par, Travolta je već završio snimanje "Groznice subotnje večeri", ali je i dalje bio relativno nepoznat pošto film još nije krenuo u distribuciju. Suprotno tome, Olivija Njutn-Džon bila je muzička superzvezda s nekoliko pop hitova.

foto: Profimedia

"I ja i Džon smo hteli Oliviju, ali ona se nećkala jer je prethodno snimila naučno-fantastični film koji nije dobro primljen, a mislila je i da je ponešto prestara za partnerku mlađanom Travolti", ispričao je Klejzer. Nakon probnog snimanja i mnogo ohrabrivanja, ipak su je nagovorili da prihvati ulogu.

foto: Profimedia

Travolta i Olivija ostali su bliski prijatelji do danas. Zajedno su 1983. snimili film "Dve duše", koji je propao po svim merilima, a 2012. izdali su božićni album.

foto: Profimedia

Podupirali su jedno drugo u teškim vremenima, ona njega kada mu je 2009. umro sin, a on nju kada je bolovala od raka dojke 1990-ih godina.

Kajzerer je kazao će se idućeg meseca okupiti na obilježavanju 40. godišnjice filma u Los Anđelesu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track