OTVOREN 4. PO REDU MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL U PROKUPLJU: Glumci amateri širom sveta se dokazuju u 10 kvadrata! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

jedinstveni festival

OTVOREN 4. PO REDU MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL U PROKUPLJU: Glumci amateri širom sveta se dokazuju u 10 kvadrata! (FOTO)

Pop kultura -

Izvođenjem predstave ''Stend AP SERBIE'' u režiji Vladimira Cvejića a po tekstu J.J. Zmaja, Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša u otvoren je u Prokuplju 4. po redu međunarodni pozorišni festival ''Beskraj 10 kvadrata'' u organizaciji ''Varoškog pozorišta Histrion''.

Kako nam kažu organizatori festivala, ovaj festival je plod višedecenijske želje amatera da Prokuplje ima jedan pozorišni festival. Prvi put je organizovan 2015. godine, godinu dana posle osnivanja ''Histriona''.

Kako nam jedan od najpoznatijih prokupačkih glumaca amatera a inače umetnički direktor Histriona i direktor festivala, Nebojša Milenković", Jumba kaže, ovaj festival omogućava svim amaterima širom sveta dokažu i pokažu u 10 kvadrata.

foto: Privatna Arhiva

"Na ovom, po mnogo čemu jedinstvenom festivalu, se pojavljuju trupe iz Srbije i regiona koji štede na svemu, osim na kvalitetu predstava. Takođe, jedinstveni smo u Srbiji, a mislim i regionu po tome što kao domaćini festivala ne učestvujemo u takmičarskom delu. Festival je nastao kao dugogodišnja želja nas amatera da u Prokuplju imamo jedan festival, međutim već posle prvog festivala videli smo da smo spremni i za prave pozorišne spektakle", kaže za Kurir Nebojša Milenković Jumba.

Takođe, direktor festivala dodaje da se predstave na ovom festivalu igraju na raznoraznim lokacijama kao što su sportska igrališta, arheološko nalazište Pločnik, škole i restorani.

Ovogodišnji festival koji će trajati od 22-28. juna će ugostiti sedam predstava iz Niša, Aleksinca, Krnjeva, Velikog Gradišta, Petrovca na Mlavi, Gornjeg Milanovca i Tuzle. A publika će imati prilike da gleda predstave Stend AP Serbie, Kirija, Mi čekamo bebu, Srpska drama, Tvrdica, Profesionalac i Evropejci.

foto: Privatna Arhiva

Najbolje predstave dobiće nagrade: Golem, Pogolem i Najgolem Histrion za 3,2, i 1. mesto kao i individualna priznanja za režiju, najbolje glumce festivala, najbolje epizodne uloge i dr. Selektor ovogodišnjeg festivala je Dragan Jovičić-Jović iz Beograda a članovi žirija su još Milovan Stanković predsednik UO Histirona i Nebojša Milenković Jumba direktor festivala.

"Varoško pozorište "Histrion" plod je dugotrajne želje grupe prokupačkih „pozorištnika“koji pokušavaju da naprave iskorak u teatarsku avanturu, neki su skloni da kažu- egzibiciju, a i to je legitimno umetničko stremljenje, ali se od osnivačke skupštine, juna 2014. godine, videlo da je „grupa“ malo poveća, što znači da je ideja o osamostaljivanju naišla na plodno tle. – i dodaje da : „Siroti, mali hrčki“ su se pokazali kao pun pogodak za prvu premijeru, jer je u roku od dva meseca igrana 17 puta, što je za amaterske uslove više nego povoljno. A inače u okviru pozorišta imamo malu i veliku školicu glume", kaže Jumba.

Večeras će Prokupčani imati prilike da vide predstavu "Kirija" u izvođenju Studia glume CZK iz Aleksinca čiju režiju potpisuje Biljana Nikolić. Inače, sve predstave počinju od 20 časova i izvode se na košarkaškom igralištu preko puta bioskopa, osim u slučaju nevremena kada se predstave igraju u Domu kulture u Prokuplju.

foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs/N.Tonić/Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track