MIRJANA VUISIĆ: Spasavala sam Pavlova dela od njega samog!
Foto: Adligat promo

udovica poklonila glumčevu arhivu

MIRJANA VUISIĆ: Spasavala sam Pavlova dela od njega samog!

Pop kultura -

Ove godine navršava se 30 godina od smrti Pavla Vuisića, te je njegova udovica Mirjana Vuisić odlučila da Muzeju srpske književnosti u okviru Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat pokloni veliki deo arhive ovog velikana, u kojoj se nalaze njegove skice za čamce, pesme, priča, autoportret...

foto: Printscreen

U Adligatu je pre tri godine otvoren legat Pavla i Mirjane Vuisić, koji je ovom donacijom čak petostruko uvećan. Voljom udovice velikog glumca, pretežni deo zaostavštine sada je preseljen iz njihovog stana u centru Beograda u prostorije udruženja Adligat na Banjici. Štaviše, i taj stan je Mirjana Vuisić zaveštala Adligatu.

"Interesovanje Pavla Vuisića za književnost bilo je duboko i ozbiljno. Pored prava, studirao je neko vreme i svetsku književnost i posvećeno pisao, ali je znao da će ga njegov oštar jezik više sputavati u pisanju i objavljivanju nego u glumi... Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela od njega samog spasavala koliko sam mogla", kaže Mirjana.

Kurir.rs / Foto: Adligat promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track